Dovlecei umpluti

Retete cu legume Retete de mancaruri cu carne Retete cu orez Retete la cuptor

Reteta Dovlecei umpluti

Dovlecei umpluti cu carne, acoperiti cu un delicios sos de branza si stropiti cu sos de rosii. Minunati!

Ingrediente

5 dovlecei (mai micuti)
450 gr carne tocata (am folosit carne mixta porc+vita)
50 gr afumatura
50 gr orez cu bob rotund
1 ceapa mare
6 linguri passata
1 lingura pasta de ardei
1/2 legatura patrunjel
6 fire marar
4 rosii
1 portie sos bechamel
100 gr cascaval
80 ml ulei extravirgin de masline
sare, piper, boia

Bucati: 10

  1. Se acopera orezul cu apa care fierbe si se lasa asa jumatate din timpul de fierbere indicat pe pachet (ex. timpul de fierbere pentru al meu era de 18 minute, asa ca l-am lasat 9 minute in apa fiarta).
  2. In 2 linguri ulei incins se caleste ceapa tocata fin. Cand se inmoaie se adauga carnea tocata si afumatura tocata si ea si se prajeste totul la foc mai mare pana-si schimba culoarea. Se adauga apoi verdeturile tocate fin, orezul scurs, 1 lingurita boia, 1/2 lingurita piper si sare dupa gust. Se adauga passata si pasta de ardei si se amesteca bine.
  3. Dovleceii se taie in doua pe lungime si se scobeste toata zona cu seminte din centru. Se presara cu sare. Se umplu golurile ramase cu amestecul de carne tocata.
  4. Intr-o tava incapatoare se toarna jumatate din uleiul ramas. Se tapeteaza tot fundul tavii cu felii de rosii. Se toarna peste ele restul de ulei.
  5. Se aseaza dovleceii umpluti peste rosii si se toarna apa fierbinte in tava doar cat aproape sa acoperiti rosiile. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si dat la cuptor la 200C timp de 10 minute.
  6. Cat timp stau la cuptor dovleceii, pregatiti un sos bechamel mai subtire (folositi 300 ml lapte) urmand instructiunile de aici. La final, adaugati in sos cascavalul razuit si amestecati pana se topeste.
  7. Scoateti folia de pe tava cu dovlecei si cu o lingura puneti sosul de branza peste umplutura. Dati iar la cuptor, tot la 200C, pentru inca 20-25 minute, pana sosul de branza este rumen deasupra.
    * cand va grabiti, in loc de sosul de branza, puteti adauga deasupra dovleceilor doar cascaval razuit, in ultimele 5 minute de stat la cuptor
  8. Scoateti dovleceii pe platoul pe care-i veti servi. In tava vor ramane rosiile intr-un sos auriu. Puneti tava pe ochiul mare al aragazului si aduceti la fierbere timp de 1 minut. Condimentati sosul cu sare si piper. Mixati tot continutul tavii intr-un blender pana obtineti un sos fin.
  9. Serviti dovleceii presarati cu marar si stropiti cu sos de rosii.

Umplutura de carne cu orez

Umplutura de carne cu orez

Dovleceii scobiti

Dovleceii scobiti

Strat de rosii in tava

Strat de rosii in tava

Dovleceii umpluti pe rosii

Dovleceii umpluti pe rosii

Acoperiti su sosul de branza

Acoperiti su sosul de branza

Dovleceii sunt gata

Dovleceii sunt gata

Finisam sosul

Finisam sosul

Sosul de rosii

Sosul de rosii

Comentarii (32)

 

Ultimele comentarii

Lia  acum 10 ani - 19 Iulie 2013 10:17  

Ioana, scuza-ma!
Vad ca dovleceii sunt cu coaja cu tot. Daca-i decojim se desfac cand se fierb la cuptor?

Daca-i las in coaja, banuiesc ca mancam din ei asa ca dintr-o copaita cu lingura si aruncam coaja? Nu se inmoaie prea rau coaja sa n-o mai putem indeparta? ... Sau se mananca cu tot cu coaja? :)
Nu cunosc teoria dovleceilor pt ca eu nu gatesc deloc dovlecei. Din pacate nimeni din familie nu mananca retetele clasice cu asa ceva chiar daca am pus smantana ...
Multumesc!
 

Ioana  acum 10 ani - 19 Iulie 2013 10:23  

Se mananca cu tot cu coaja. pentru aceasta reteta trebuie sa alegi dovlecei mici (tineri), astfel coaja va fi subtire si comestibila si vor avea semintele mai mici.
 

Lia  acum 10 ani - 19 Iulie 2013 22:31  

Multumesc.
Cred ca poimaine ii voi gati.
 

Ioana  acum 10 ani - 21 Iulie 2013 11:21  

spor! probabil ca azi ii pregatesti, sper sa va placa atat de mult incat sa va faca sa introduceti mai des dovleceii in meniu.
 

Lia  acum 10 ani - 23 Iulie 2013 18:06  

Ieri i-am gatit.
Mie mi-au placut, as mai face si alta data dar n-am echipa. Sotul cand a auzit ca am gatit dovlecei a zis ca de ce nu l-am intrebat ca el din copilarie n-a mai mancat ca stiam eu bine ca nu-i suporta.
M-a bodoganit vreo 5 minute ca era rupt de foame si pana la urma l-am lasat cu ei in fata si am plecat.
A mancat aproape doua jumatati cu sosul cel bun dar n-am indraznit sa-l intreb daca i-au placut. Presupun ca da daca i-a mancat dar a doua oara nu stiu daca va mai vrea, ... asa din principiu, faptul ca sunt dovlecei ...
Sosul Bechamel l-am balmajit, ca mi s-a parut initial prea subtire, l-am mai ingrosat, mi s-a parut prea gros si l-am subtiat pe urma prea rau, a curs de pe dovlecei in tava, n-au avut crusta groasa ca la tine dar sosul a iesit foarte gustos cu bechamelu asta cu tot.
Aaaa si dovleceii i-am curatat de coaja in prealabil si s-au tinut foarte bine, daca nu ii curatam ma trecea Dunarea sotu' :)
Multumesc pt reteta, o s-o recomand.
 

Ioana  acum 10 ani - 24 Iulie 2013 11:11  

ei Lia, bine ca pana la urma s-a bucurat cineva de ei :)
la sosul bechamel pune laptele treptat si te opresti cand are consistenta pe care o doresti. cand adaugi branza trebuie sa tii cont ca se va mai ingrosa un pic.
 

Julia  acum 10 ani - 10 Decembrie 2013 15:30  

Multumesc frumos Ioana de retele tale arata asa de bine si gustoase. multumesc de efortul depus pentru a ne ajuta si pe noi sa gatim gustos, sanatos si variat :)
 

Ioana  acum 10 ani - 10 Decembrie 2013 15:58  

multumesc si eu Julia, nu-i niciodata destul sa aud asemenea lucruri placute despre munca mea.
 

anca  acum 10 ani - 2 Martie 2014 13:10  

Buna ioana,
Am facut reteta aceasta de foarte multe ori.mi-a iesit intocmai chiar daca urasc gatitul si tot ce tine de bucatarie.
Multumesc de ajutor. Pentru mine, o bucatareasa ingrozitoare, tu esti o adevarata comoara.
 

Simona  acum 7 ani - 1 Iunie 2016 13:16  

A iesit foarte buna, un fel de Musaca la gust. Ce facem cu mijlocul de la dovlecei? Multumim de reteta. Ma inspir si nu numai, invat sa gatesc dupa Retetele tale. Cand vreau sa fac ceva nou, verific sa vad ce zice Ioana intai. ;)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...