Dovlecei umpluti

Categorii: Retete cu legume, Retete de mancaruri cu carne, Retete cu orez, Retete la cuptor

 

Dovlecei umpluti
Pinterest

Dovlecei umpluti cu carne, acoperiti cu un delicios sos de branza si stropiti cu sos de rosii. Minunati!

Ingrediente
Dovlecei umpluti

5 dovlecei (mai micuti)
450 gr carne tocata (am folosit carne mixta porc+vita)
50 gr afumatura
50 gr orez cu bob rotund
1 ceapa mare
6 linguri passata
1 lingura pasta de ardei
1/2 legatura patrunjel
6 fire marar
4 rosii
1 portie sos bechamel
100 gr cascaval
80 ml ulei extravirgin de masline
sare, piper, boia

Bucati: 10

Preparare
Dovlecei umpluti

  1. Se acopera orezul cu apa care fierbe si se lasa asa jumatate din timpul de fierbere indicat pe pachet (ex. timpul de fierbere pentru al meu era de 18 minute, asa ca l-am lasat 9 minute in apa fiarta).
  2. In 2 linguri ulei incins se caleste ceapa tocata fin. Cand se inmoaie se adauga carnea tocata si afumatura tocata si ea si se prajeste totul la foc mai mare pana-si schimba culoarea. Se adauga apoi verdeturile tocate fin, orezul scurs, 1 lingurita boia, 1/2 lingurita piper si sare dupa gust. Se adauga passata si pasta de ardei si se amesteca bine.
  3. Dovleceii se taie in doua pe lungime si se scobeste toata zona cu seminte din centru. Se presara cu sare. Se umplu golurile ramase cu amestecul de carne tocata.
  4. Intr-o tava incapatoare se toarna jumatate din uleiul ramas. Se tapeteaza tot fundul tavii cu felii de rosii. Se toarna peste ele restul de ulei.
  5. Se aseaza dovleceii umpluti peste rosii si se toarna apa fierbinte in tava doar cat aproape sa acoperiti rosiile. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si dat la cuptor la 200C timp de 10 minute.
  6. Cat timp stau la cuptor dovleceii, pregatiti un sos bechamel mai subtire (folositi 300 ml lapte) urmand instructiunile de aici. La final, adaugati in sos cascavalul razuit si amestecati pana se topeste.
  7. Scoateti folia de pe tava cu dovlecei si cu o lingura puneti sosul de branza peste umplutura. Dati iar la cuptor, tot la 200C, pentru inca 20-25 minute, pana sosul de branza este rumen deasupra.
    * cand va grabiti, in loc de sosul de branza, puteti adauga deasupra dovleceilor doar cascaval razuit, in ultimele 5 minute de stat la cuptor
  8. Scoateti dovleceii pe platoul pe care-i veti servi. In tava vor ramane rosiile intr-un sos auriu. Puneti tava pe ochiul mare al aragazului si aduceti la fierbere timp de 1 minut. Condimentati sosul cu sare si piper. Mixati tot continutul tavii intr-un blender pana obtineti un sos fin.
  9. Serviti dovleceii presarati cu marar si stropiti cu sos de rosii.
 
Dovlecei umpluti - Umplutura de carne cu orez

1. Umplutura de carne cu orez

Dovlecei umpluti - Dovleceii scobiti

2. Dovleceii scobiti

Dovlecei umpluti - Strat de rosii in tava

3. Strat de rosii in tava

Dovlecei umpluti - Dovleceii umpluti pe rosii

4. Dovleceii umpluti pe rosii

Dovlecei umpluti - Acoperiti su sosul de branza

5. Acoperiti su sosul de branza

Dovlecei umpluti - Dovleceii sunt gata

6. Dovleceii sunt gata

Dovlecei umpluti - Finisam sosul

7. Finisam sosul

Dovlecei umpluti - Sosul de rosii

8. Sosul de rosii


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 49)  

 

 

 

Simona-Adina Hotea  acum 3 ani - 20 Iunie 2011 12:25  

Re: Dovlecei umpluti

Da ! Votat din toata inima, una din preferintele mele pe timp de vara, acesti dovlecei minunati, care, fie vorba-ntre noi, se pot umple si numai cu carne si numai cu branza, si numai cu orez, darmite cand sunt toate bunatatile laolalta... imi e pofta imi e pofta imi e pofta
 

Ioana  acum 3 ani - 20 Iunie 2011 12:41  

Re: Dovlecei umpluti

ioiiii! cu orez e o varianta buna rau imi e pofta mi-ai dat o idee grozava pe saptamana asta.
 

Cri  acum 3 ani - 20 Iunie 2011 22:03  

Re: Dovlecei umpluti

Buna Ioana! Ce reteta super! Ai cele mai faine reteta si cel mai frumos blogg:-)
 

Ioana  acum 3 ani - 21 Iunie 2011 12:11  

Re: Dovlecei umpluti

cri, multumesc!
 

D.  acum 3 ani - 22 Iunie 2011 07:17  

Re: Dovlecei umpluti

Hmm. Reteta asta o stiam si o ador, eu fac fara orez e si mai bun.
 

Ioana  acum 3 ani - 22 Iunie 2011 09:42  

Re: Dovlecei umpluti

foarte bine, tine orezul fiindca vineri facem o mancarica de vara cu el vesel
 

Mari Ana  acum 3 ani - 22 Iunie 2011 10:42  

Re: Dovlecei umpluti

Am reusit sa fac ieri reteta si sosul e de baza. Nu ar fi asa de buna fara sa pui mult sos alaturi. O reteta de dovlecei cu orez o faceam si eu din cartea "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti" - Radu Anton Roman, o reteta de post delicioasa. Adevarul este ca dovleceii sunt buni oricum, cui nu-i plac prajiti si cu mult sos de usturoi...
 

Morariu Ionela  acum 3 ani - 23 Iunie 2011 20:48  

Re: Dovlecei umpluti

Buna Ioana. Scuze ca nu e un comentariu la reteta de fata, dar am o mare rugaminte la tine: daca imi poti da o reteta la o placinta cu carne delicioasa. Am duminica musafiri si vreau sa impresionez cu ceva usor de facut si delicios in acelasi timp, ceva ce nu au mai mancat de multa vreme si care sa mearga langa o bere rece. Multumesc anticipat si astept un raspuns.
 

Ioana  acum 3 ani - 24 Iunie 2011 10:25  

Re: Dovlecei umpluti

uite, chiar am o reteta de placinta englezeasca cu carne. e simpla si sunt sanse mari sa nu fi mancat niciodata asa ceva: [link]
 

lerla  acum 3 ani - 23 Iulie 2011 17:55  

Re: Dovlecei umpluti

buna! am descoperit de curand site-ul acesta si ma declar foarte multumita de retete. nu m-am gandit niciodata ca o banala reteta de dovlecei umpluti poate deveni atat de interesanta. super tare! sunt mai mult decat incantata! felicitari!
 

Simona  acum 3 ani - 15 Februarie 2012 17:09  

Re: Dovlecei umpluti

buna! eu am aflat de curand de la o clienta de site-ul tau si am si inceput sa gatesc retete de aici. sunt exceptionale! dovleceii au iesit deliciosi si au fost foarte apreciati. multumesc!
 

Ioana  acum 3 ani - 16 Februarie 2012 12:15  

Re: Dovlecei umpluti

buna simona, bine ai venit! cu placere.
 

Laura Aioani  acum 3 ani - 12 Martie 2012 09:06  

Re: Dovlecei umpluti

Buna Ioana. Grozave retetele tale..tot ce pregatesc iese asa cum scrii tu aici vesel Vreau doar sa intreb, dupa ce adaugam sosul de branza, lasam folia de aluminiu deoparte? Multumesc
 

Ioana  acum 3 ani - 12 Martie 2012 09:12  

Re: Dovlecei umpluti

da, nu mai pui folia dupa ce adaugi sosul.
 

Laura Aioani  acum 3 ani - 12 Martie 2012 10:04  

Re: Dovlecei umpluti

Multumesc Ioana, ma apuc de treaba peste cateva ore, am musafiri la cina!
 

Ioana  acum 3 ani - 12 Martie 2012 10:04  

Re: Dovlecei umpluti

spor!
 

Veronica  acum 2 ani - 4 Mai 2012 15:09  

Re: Dovlecei umpluti

Super reteta, piticutza mea de 3 anisori a devorat un dovlecel intreg( de fapt un zucchini, nu aveam dovlecei si am folosit zucchini in loc ) la pranz. Pinned it vesel !
 

georgiana  acum 2 ani - 19 Mai 2012 11:53  

Re: Dovlecei umpluti

vesel minunati ca si celelalte retete.copilul meu nu manca dovlecei si culmea aceasta reteta i-a placut de minune multumesc pt reteta vesel
 

carmen elena  acum 2 ani - 4 Septembrie 2012 14:25  

Re: Dovlecei umpluti

vesel
 

cosmina  acum 2 ani - 5 Februarie 2013 19:26  

Re: Dovlecei umpluti

super tare !
multumesc. vesel
 

Vuta Andreea Adriana  acum un an - 13 Iunie 2013 13:48  

Re: Dovlecei umpluti

Nu sunt fan dovlecei umpluti...de obicei...insa de astazi am devenit!Avand cativa dovlecei si frigider si ceva carne tocata...am zis ,,de ce nu,,..Rezultatul...FABULOS..de la aspect,la miros,la gust...extraordinar imi e pofta Multumesc inca o data Ioana si cred ca-ti voi multumi in fiecare zi caci in ultima perioada site-ul tau e cartea mea de bucate :*
 

Ioana  acum un an - 13 Iunie 2013 15:07  

Re: Dovlecei umpluti

cu mare, mare placere Andreea! vesel
 

Lia  acum un an - 19 Iulie 2013 10:17  

Re: Dovlecei umpluti

Ioana, scuza-ma!
Vad ca dovleceii sunt cu coaja cu tot. Daca-i decojim se desfac cand se fierb la cuptor?

Daca-i las in coaja, banuiesc ca mancam din ei asa ca dintr-o copaita cu lingura si aruncam coaja? Nu se inmoaie prea rau coaja sa n-o mai putem indeparta? ... Sau se mananca cu tot cu coaja? vesel
Nu cunosc teoria dovleceilor pt ca eu nu gatesc deloc dovlecei. Din pacate nimeni din familie nu mananca retetele clasice cu asa ceva chiar daca am pus smantana ...
Multumesc!
 

Ioana  acum un an - 19 Iulie 2013 10:23  

Re: Dovlecei umpluti

Se mananca cu tot cu coaja. pentru aceasta reteta trebuie sa alegi dovlecei mici (tineri), astfel coaja va fi subtire si comestibila si vor avea semintele mai mici.
 

Lia  acum un an - 19 Iulie 2013 22:31  

Re: Dovlecei umpluti

Multumesc.
Cred ca poimaine ii voi gati.
 

Ioana  acum un an - 21 Iulie 2013 11:21  

Re: Dovlecei umpluti

spor! probabil ca azi ii pregatesti, sper sa va placa atat de mult incat sa va faca sa introduceti mai des dovleceii in meniu.
 

Lia  acum un an - 23 Iulie 2013 18:06  

Re: Dovlecei umpluti

Ieri i-am gatit.
Mie mi-au placut, as mai face si alta data dar n-am echipa. Sotul cand a auzit ca am gatit dovlecei a zis ca de ce nu l-am intrebat ca el din copilarie n-a mai mancat ca stiam eu bine ca nu-i suporta.
M-a bodoganit vreo 5 minute ca era rupt de foame si pana la urma l-am lasat cu ei in fata si am plecat.
A mancat aproape doua jumatati cu sosul cel bun dar n-am indraznit sa-l intreb daca i-au placut. Presupun ca da daca i-a mancat dar a doua oara nu stiu daca va mai vrea, ... asa din principiu, faptul ca sunt dovlecei ...
Sosul Bechamel l-am balmajit, ca mi s-a parut initial prea subtire, l-am mai ingrosat, mi s-a parut prea gros si l-am subtiat pe urma prea rau, a curs de pe dovlecei in tava, n-au avut crusta groasa ca la tine dar sosul a iesit foarte gustos cu bechamelu asta cu tot.
Aaaa si dovleceii i-am curatat de coaja in prealabil si s-au tinut foarte bine, daca nu ii curatam ma trecea Dunarea sotu' vesel
Multumesc pt reteta, o s-o recomand.
 

Ioana  acum un an - 24 Iulie 2013 11:11  

Re: Dovlecei umpluti

ei Lia, bine ca pana la urma s-a bucurat cineva de ei vesel
la sosul bechamel pune laptele treptat si te opresti cand are consistenta pe care o doresti. cand adaugi branza trebuie sa tii cont ca se va mai ingrosa un pic.
 

Julia  acum un an - 10 Decembrie 2013 15:30  

Re: Dovlecei umpluti

Multumesc frumos Ioana de retele tale arata asa de bine si gustoase. multumesc de efortul depus pentru a ne ajuta si pe noi sa gatim gustos, sanatos si variat vesel
 

Ioana  acum un an - 10 Decembrie 2013 15:58  

Re: Dovlecei umpluti

multumesc si eu Julia, nu-i niciodata destul sa aud asemenea lucruri placute despre munca mea.
 

anca  acum un an - 2 Martie 2014 13:10  

Re: Dovlecei umpluti

Buna ioana,
Am facut reteta aceasta de foarte multe ori.mi-a iesit intocmai chiar daca urasc gatitul si tot ce tine de bucatarie.
Multumesc de ajutor. Pentru mine, o bucatareasa ingrozitoare, tu esti o adevarata comoara.
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Afla mai multe detalii aici ›

Campanie sustinuta de organizatia M.A.M.E.


Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus