Retete Culinare : e-Retete

 

Varza a la Cluj

Categorii: Retete de mancaruri cu carne, Retete cu orez, Retete cu carne de porc, Retete romanesti

 

Varza a la Cluj. Imagini pas cu pas pentru varza a la cluj

Cu dedicatie, direct din Cluj-Napoca

O singura specificatie: carnea de porc sa fie destul de grasa, la fel si baconul. De data asta am avut carne macinata de la mama si a fost foarte slaba (cred ca n-a vrut sa-mi creasca colesterolul; la fel face si cu cafeaua, imi pune intotdeuna zahar, desi stie ca o beau "black", ca sa nu-mi faca rau la inima) iar asta s-a simtit. Si folositi obligatoriu varza murata. Este mai migaloasa, in sensul ca trebuie sa lucrati cu vreo 4 oale in paralel la inceput, dar cu toate astea merge destul de repede.

Ingrediente pentru Varza a la Cluj

650 gr varza murata
150 gr orez cu bob rotund
500 gr carne tocata de porc (mai grasa)
100 gr carnati afumati
100 gr bacon (cu multa grasime)
2 catei usturoi
1 ceapa mare
400 ml smantana
1/2 lingurita marar uscat
1 lingurita cimbru uscat
1 lingurita piper negru macinat
2 lingurite cu varf boia dulce
7 linguri ulei
sare
putina untura pentru uns vasul (in lipsa folositi ulei)

Portii: 8

Varza a la Cluj - Preparare

  1. Varza daca a fost murata fideluta (cum prefer eu sa folosesc) se scurge de apa (folositi un tifon sau in pumn). Daca varza a fost murata intreaga o taiati fideluta foarte foarte subtire.
  2. Se incing intr-o tigaie adanca 5 linguri de ulei si apoi se adauga varza murata si 1/2 lingurita piper, mararul, 1/2 lingurita cimbru. Se caleste la foc mic pentru 15 minute, amestecand din cand in cand.
  3. Intr-o oala punem multa apa, plus sare si cand fierbe adaugam orezul. Lasam sa fiarba 5 minute, stingem focul si lasam orezul in apa pana avem nevoie de el.
  4. In alta tigaie se incing 2 linguri de ulei si se caleste in el ceapa tocata marunt. Cand se inmoaie se adauga carnea tocata si se prajeste pana isi schimba culoarea. Stingem focul si adaugam usturoiul strivit, boiaua, 1/2 lingurita cimbru, 1/2 lingurita piper si putina sare (varza e sarata destul de mult, nu exagerati cu sarea). Amestecam bine si lasam deoparte.
  5. In blender sau cu masina de tocat carne macinam impreuna carnatul afumat si baconul
    * toate operatiile de mai sus se fac in paralel pentru a economisi timp
  6. Cand avem pregatite toate ingredientele de mai sus, scurgem orezul si adaugam putina sare in el
  7. Ungem un vas termorezisten (am folosit un vas de ceramica de 22cm diametru) cu untura (sau ulei) si punem si o lingura de untura pe fund.
  8. Incepem sa cream straturile in vas in urmatoarea ordine:
    - o treime din varza murata
    - jumatate din carnea tocata
    - jumatate din orez
    - 4 linguri smantana pe care o nivelam cu dosul lingurii
    - jumatate din amestecul de carnat+bacon
    si reluam:
    - iar o treime de varza
    - restul de carne tocata
    - restul de orez
    - 4 linguri smantana pe care o nivelam cu dosul lingurii
    - restul din amestecul de carnat+bacon
    - ultimul strat e restul de varza
    Peste toate acestea turnam ce a mai ramas din smantana, dizolvata in prealabil cu 1/2 cana apa (sau suc de rosii, pentru cine doreste).
  9. Dam la cuptor la 180C pentru 1 ora. Eu am pus vasul in cuptorul neincalzit, fiind de ceramica (astfel prevenim craparea lui din cauza socului termic si am lasat cu 15 minute in plus)

 
Click pe imagini pentru a mari

Calim varza
Calim varza
Fierbem orezul
Fierbem orezul
Carnea tocata prajita cu condimente
Carnea tocata prajita cu condimente
Macinam carnatul cu baconul
Macinam carnatul cu baconul
Strat de varza
Strat de varza
Strat carne tocata
Strat carne tocata
Strat orez
Strat orez
Strat de smantana
Strat de smantana
Strat carnat+bacon
Strat carnat+bacon
Varza a la Cluj
Varza a la Cluj

 

5 61

 

 

Retete similare 

Clatite de varza Lucicos
Clatite de varza Lucicos
Varza rosie calita Varza cu carne tocata la cuptor
Varza rosie calita Varza cu carne tocata la cuptor

O persoana a incarcat o fotografie cu "Varza a la Cluj". Vezi fotografia »

 

Comentarii

ramisimion  acum 4 ani 6 Decembrie 2009 10:10  

Re: Varza a la Cluj

Ioana, nu am mancat in viata mea varza ca la Cluj, arata minunat! Multumim ca ne-ai impartasit reteta! Sper ca mos Nicolae pe langa cadouri sa-ti aduca multa, multa inspiratie. La multi ani!
 

Ioana  acum 4 ani 7 Decembrie 2009 10:18  

Re: Varza a la Cluj

multumesc rami, sper ca si tu ai petrecut bine!
 

Simona  acum 4 ani 8 Decembrie 2009 10:11  

Re: Varza a la Cluj

Arata minunat "varza clujasca", Ioana!
F.interesant si "pontul" cu afumatura, eu mai pun cateodata carnatul taiat bucati sau cate un pic de costita, dar cred ca asa cum ai procedat tu este mai deodebit, pt.ca nu stii de unde vine gustul acela deosebit , de afumat...
 

Ioana  acum 4 ani 8 Decembrie 2009 10:29  

Re: Varza a la Cluj

si cum zice Radu, in forma asta nu mai trebuie nici sa mestece, totul e maruntit.
 

Toncean Sidonia  acum 4 ani 12 Decembrie 2009 06:52  

Re: Varza a la Cluj

Minunat arata .Cred ca este si foarte gustoasa. Cu siguranta am sa o incerc !
 

lumi  acum 4 ani 12 Decembrie 2009 19:38  

Re: Varza a la Cluj

e super, super buna, gustoasa ,delicioasa!
Felicitari, ardeleanco!
 

Ancuţiq  acum 4 ani 9 Ianuarie 2010 16:08  

Re: Varza a la Cluj

Eu am papat varză a la Cluj
E suuuuper bună , am cerut reţeta şi mi s-a recomandat acest site. Abia aştept să o prepar şi eu.
Numai bine de la o ieşeancă.
 

cristina  acum 4 ani 11 Ianuarie 2010 18:11  

Re: Varza a la Cluj

bunaaaaaaaaa foarte
 

luiza  acum 4 ani 11 Ianuarie 2010 21:07  

Re: Varza a la Cluj

Pentru prima data am mancat varza a la Cluj preparata de un ardelean.A fost delicioasa!
 

Iolanda Itu-Lambrache  acum 4 ani 15 Ianuarie 2010 20:43  

Re: Varza a la Cluj

sunt plecata in anglia de aproape 3 ani imi este tare dor de mancarea noastra romaneasca,promit ca am s-o prepar cat de curand,multumim pt retete
 

Sepu  acum 4 ani 2 Februarie 2010 16:07  

Re: Varza a la Cluj

ioi tu da buna mi-o iesit ... multam pt reteta , si eu o faceam cu costita si bucati mari de carnati ... salutari de la Zalau ...
 

Lavi  acum 4 ani 4 Februarie 2010 14:07  

Re: Varza a la Cluj

o reteta buna de tot ,de abia astept sa o fac ,poate chiar azi
 

ana  acum 4 ani 17 Martie 2010 14:54  

Re: Varza a la Cluj

Am facut portie dubla, si ma bucur ca am fost inspirata, pentru ca intamplator m-am trezit cu un musafir pe care nu il pusesem la socoteala cand am inceput sa pregatesc mancarea. Si desi venise de acasa si abia mancase si a insistat ca nici nu are de gand sa mai manance pentru ca era destul de tarziu, tot a "ras" toata portia din farfuria lui. Ceea ce, zic eu, e super compliment, ca sa nu mai zic de sotul meu care de doua zile imi spune in continuu ce minunata a fost mancarea!!!
Asadar, complimente bucatarului!
 

Ioana  acum 4 ani 17 Martie 2010 14:57  

Re: Varza a la Cluj

complimente si la mai multe reusite.
 

Laura  acum 4 ani 15 August 2010 00:32  

Re: Varza a la Cluj

Ma apuc de ea "mintenasi". Tare buna trebuie sa fie cu bacon, carnati afumati. Salivez deja.
 

Mihaela F.  acum 3 ani 2 Noiembrie 2010 17:06  

Re: Varza a la Cluj

acum am bagat la cuptor o portie de varza si sunt tare nerabdatoare sa vad cum o sa iasa...o sa va spun in vreo doua ore...oricum de aratat,arata extraordinar!
 

Mihaela F.  acum 3 ani 2 Noiembrie 2010 19:13  

Re: Varza a la Cluj

Oau Ioana,ce bunatate!!! tocmai am terminat de mancat aceasta minunatie si ca de fiecare data sunt si acum multumita de ceea ce a iesit iti multumesc pt.reteta!!!
 

Ioana  acum 3 ani 3 Noiembrie 2010 11:09  

Re: Varza a la Cluj

cu mare placere
 

ella  acum 3 ani 12 Noiembrie 2010 09:06  

Re: Varza a la Cluj

nu demult am descoperit si eu site-ul acetsa, si sunt foarte incantata, deja am gatit cateva din retetele tale. Felicitari, mancarurile sunt tare gustoase. Ma intrebam daca la reteta aceasta cu varza, nu se poate folosi varza dulce.
 

Ioana  acum 3 ani 12 Noiembrie 2010 14:43  

Re: Varza a la Cluj

eh, apoi merge si cu varza proaspata daca murata nu ai. doar tai-o fideluta si freac-o cu sare pana se inmoaie putin apoi procedezi la fel ca si cu cea murata.
si la pasul 8, unde zice sa pui 1/2 cana apa, pune obligatoriu suc de rosii ca sa acreasca mancarea in locul verzei murate.
 

ella  acum 3 ani 13 Noiembrie 2010 10:26  

Re: Varza a la Cluj

Multumesc de sfat, o sa incerc asa, sunt sigura ca va iesi tare gustoasa.
 

cicilica  acum 3 ani 10 Aprilie 2011 14:42  

Re: Varza a la Cluj

Foarte romaneasca mancarea asta...e la fel de romaneasca cum este zacusca,scordalia,iahnia de fasole,coastele de miel,sarmalele si ardeii umpluti,musacaua..........e austriaca bah astia fara scoala....
pentru astia de fac din mititei si chiftele mancare romaneasca,mai uitati va la ingrediente(daca are vreo vanata,prin ea sigur nu i romaneasca, daca are miel sau berbec..sigur nu e romanesca... la numele mancarii ..daca se cheama ceva gen musaca sigur nu i romaneasca...si mai ganditi va ce regiuni apartin cui si in ce perioada.
Hai sa nu mai fim papagali si ipocriti ca stramosii nostri tot cu slana branza si un fir de ceapa faceau ospatul....
 

lucian  acum 2 ani 18 Septembrie 2011 16:30  

Re: Varza a la Cluj

acum este la cuptor reteta te ....si am facut-o la gramaj,dar vreau sa te felicit pt ca are un miros parca as fii intr-un restaurant in ro...adica SUPER TARE. Iti multumim pt reteta care mi-o doream de mult.TE PUPAM ARDELEANCO.LUCIAN SI ANDREEA
 

Cathy  acum 2 ani 17 Ianuarie 2012 15:01  

Re: Varza a la Cluj

Multumesc pentru aceasta reteta! nu mancasem niciodata varza a la Cluj dar acum cred ca o voi gati foarte des.
 

nela  acum 2 ani 19 Ianuarie 2012 14:39  

Re: Varza a la Cluj

pot pune carnatii si baconul feliute f subtiri?nu prea ma incanta tocate.
 

davidoff elisabeta -danemarca  acum 2 ani 19 Februarie 2012 15:27  

Re: Varza a la Cluj

foarte buna reteta,bravo romancelor noastre pentru ca nu sa uitat bunele gusturi romanesti tineti tot asa
 

Ionescu Maria Macrina  acum 2 ani 21 Februarie 2012 08:15  

Super buna!!!!!

Dragă Ioana, iţi mulţumesc pentru reţetă. A fost foarte bună, ţinând cont că nu am făcut niciodată. Soţul meu a măncat si mai avem şi azi o porţie. Am făcut şi o mămăligă. Am făcut o singura schimbare, să zicem, cârnaciorul si baconul (şunculiţa ţărănească nu le-am dat nici pe maşina şi nici pe robot că nu am aşa ceva. si chiar nu a fost rău. Sper să mai pot incerca astfel de reţete. Spor în continuare.
 

carina  acum 2 ani 22 August 2012 21:54  

Re: varza a la Cluj

Buna, acum am in cuptor varza si sper sa iasa buna... singurele ingrediente care imi lipseau erau carnarii afumati si cimbrul. Eu sunt in italia si nu am mereu ingrediente romanesti. Si pentru Cicilica: daca nu iti plac comentariile nu mai intra pe acest site. ce ne intereseaza daca e romaneasca sau daca e austriaca, etc. Esti invidioasa ca a primit multe aprecieri? Doamne cata rautate si cata invidie exista pe lumea asta! Draga Ioana, multumesc pentru reteta!
 

Popi  acum un an 16 Octombrie 2012 21:32  

Re: Varza a la Cluj

Ce scarbos arata!!!!! Zici ca este voma
 

Roxanna Mika  acum un an 22 Octombrie 2012 09:14  

Re: Varza a la Cluj

Buna dimineata ioana.
tocmai ma pregateam sa ti scriu si sa "te cert" ca nu ai pus si tu o reteta ptr varza proaspata(nu murata) calita asaaa cu carnaciori afumati.
Dar mi a venit inima la loc cand am citit aici ca pot folosi si varza proaspata
eu nu am untura si vroiam sa te intreb ce i mai bn sa pun.... ulei sau unt? ;
daca nu pot pune nici una nici alta, o sa caut untura prin magazine( parca am vazut la cora ambalata gen unt)
 

Dana  acum un an 6 Decembrie 2012 11:40  

Re: Varza a la Cluj

Draga Ioana recent am descoperit si eu acest site si pot sa spun ca e o minune..si tu, si retetele.
Doresc sa pun varza la murat si am vazut ca tu o pui gata taiata fideluta...
Eu sunt lacto-ovo-vegetariana plus peste ca stil alimentar.
Locuiesc in Italia si ma voi adapta la ceea ce gasesc pe aici ... ca si ingrediente.
Imi poti da si mie reteta ta de varza murata fidelute?
Iti multumesc anticipat; multumiri pentru toata munca de a posta, fotografia, explica in detaliu. O faci cu atata daruire ca se simte
Un Mos Nicolae plin de lumina-tie si tuturor membrilor acestui grup. Dana
 

Ioana  acum un an 6 Decembrie 2012 11:44  

Re: Varza a la Cluj

Dana, nu pun eu varza la murat ori o aduca de la bunica-mea ori iau din piata de la noi (unde gasesc si fideluta si intreaga). imi pare rau ca nu te pot ajuta la partea asta.
 

Dana  acum un an 6 Decembrie 2012 12:03  

Re: Varza a la Cluj

Ioana iti multumesc oricum. Am sa caut pe net ..poate gasesc ceva sa ma inspire...
..o zi superba.
 

Dana  acum un an 6 Decembrie 2012 13:00  

Re: Varza a la Cluj

Ioana, varza asta fideluta e tot una cu verzele?
 

Ioana  acum un an 6 Decembrie 2012 13:40  

Re: Varza a la Cluj

Dana, nu inteleg...
 

Dana  acum un an 6 Decembrie 2012 13:51  

Re: Varza a la Cluj

..Ah, ups..am scris pe graba
..varza asta fidelute care tu o cumperi de la piata este tot una cu "verzele"??- eu sunt din Suceava, iar la noi i se spune asa... sunt un fel de varza murata, la borcan, cu chimen si morcov, apa, sare, etc

Verzele se prepara in felul urmator, conform acestui site:[link]

reteta verze:
varza mare de 2 kg
telina frunze,
dafin,
cimbru verde
Mod de preparare -verze ca in piata la Cluj
Varza se taie fidelute subtiri, se freaca bine cu sare mare ( sa fie mai sarata ca o salata obisnuita ) si se amesteca cu frunze de telina taiata marunt si o lingurita de chimen.
Mai avem nevoie de telina frunze, dafin, cimbru verde.
(Se mai poate amesteca si cu morcov dat pe razatoare sau cu varza rosie, eu ma facut varianta “clasica” a casei de acesta data).

Se lasa varza sa actioneze cu sarea timp de 2 ore si apoi se pune in borcane mici sau unul mare.
Incepem prin a pune ierburi aromate, telina verde, cimbru verde ( se poate pune si uscat ) dafin si apoi se taseaza bine varza.
La mijlocul borcanului mai punem un strat de frunze aromate si de dafin si continuam cu varza, la fel la sfarsit incheiem cu un rand de ierburi aromate. Daca varza a stat suficient cu sare nu mai are nevoie de apa in completare pentru ca lasa ea, daca aveti o varza mai uscata cumva si nu lasa suficienta apa, se completeaza in borcan pana trece peste varza cu o compozitie facuta asa : o jumatate litru apa, o jumatate lingura sare si o jumatate lingura otet, fiarta si racita. In camara se pune un platou sub borcane pentru eventualitatea in care iese apa din borcane in urma fermentatie in urmatoarele zile . Daca temperatura nu este scazuta in 5-7 zile se pot consuma deja.
 

Ioana  acum un an 6 Decembrie 2012 14:11  

Re: Varza a la Cluj

cam asa este, desi cea pe care o cumpar eu nu are chimen. in schimb se simte cimbrul, dafinul si mararul. este murata cu sare. nu are morcov sau alte legume vizibile prin ea.
 

Dana  acum un an 6 Decembrie 2012 14:24  

Re: Varza a la Cluj

..ah, multumeeesc
..m-ai salvat! ca doream o retea mai atipica de sarmale; in plus - pt ca eu gatesc mai mult la cuptor- deja m-ai convins
..am sa fac de sarbatori reteta ta de sarmale sparte..in loc de kaiser pun peste afumat, iar in compozitie ton maruntit din conserva.

..trimit feedback
..multumesc inca o data
 

Johann Krech  acum un an 24 Ianuarie 2013 18:42  

Re: Varza a la Cluj

Maine gatesc Varza a la Cluj dupa reteta ta deoarece sambata am musafiri specili la masa!
 

Ana Andrei  acum un an 19 Martie 2013 23:00  

Varza a la Cluj

A iesit foarte buna mancarea urmarind reteta ta. Maine voi incerca clatita cu cartofi. Iti multumesc pentru impartasirea retetei. Succes in continuare!
 

traian stanciu  acum un an 21 Mai 2013 12:15  

Re: Varza a la Cluj

Excelenta,gustoasa,deosebita ! Pentru cei doi,CICILICA SI POPA,cu comentariile antagoniste,mergeti la alta masa,si cautati-me pe noi pofticiosii favoriti in alta parte,in alt loc,in alta directie ! Pentru autorul acestor preparate stima,respect,putere de munca in pregatirea altor bucate apetisante ! Spor la treaba !
 

Raluca  acum 11 luni 18 Octombrie 2013 00:54  

Re: Varza a la Cluj

buna Ioana vreau si eu sa fac pentru prima data varza a la Cluj si vreau sa incerc reteta ta doar k am o intrbare: carnatii si baconul trebuie neaparat macinati la blender sau pot fi pusi si taiati bucatele?
 

Ioana  acum 10 luni 18 Octombrie 2013 11:58  

Re: Varza a la Cluj

daca-i tai bucatele mici merg si asa, dar in varza a la cluj nu simti bucatile de afumatura sau carnati.
 

erica  acum 5 luni 14 Martie 2014 21:47  

Re: Varza a la Cluj

Este foarte buna varza a la Cluj sa o incercati nu o sa va para rau
 

amalia  acum 12 ore 30 August 2014 21:33  

Re: Varza a la Cluj

am facut azi, am urmat in tocmai reteta, a iesit o bunatate, multumesc Ioana,

nici nu mai m-am uitat pe alte siteuri, stiam ca aici trebuie sa fie cea mai buna reteta

eu stau in Olanda, prietenul meu e olandez a gustat nitel si a zis pune-mi in farfurie ca e buna rau
 

Ioana  acum 7 minute 31 August 2014 09:59  

Re: Varza a la Cluj

sa va fie de bine
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS