Vita la cuptor in suc propriu

Categorii: Retete de mancaruri cu carne, Retete fara gluten, Retete la cuptor, Retete simple, Retete cu carne de vitel sau vita

 

Vita la cuptor in suc propriu
Pinterest

Ceafa de vita coapta incet, pur si simplu se topeste in sucul ei propriu cu arome mediteraneene.

Ingrediente
Vita la cuptor in suc propriu

500 gr ceafa de vita/manzat
1 ceapa medie
2 catei usturoi
1/2 legatura patrunjel
cateva ace de rozmarin
1 lingura capere
1 lingurita pasta de ansoa (sau 2 fileuri de ansoa in ulei)
50 ml vin alb sec
2 linguri ulei
piper

Portii: 2-3

Preparare
Vita la cuptor in suc propriu

  1. Ceafa se taie felii groase de 2-3 cm, perpendicular pe fibra. Daca caperele si fileurile de ansoa sunt in sare, le desarati 15 minute in apa rece.
  2. Ceapa se toaca marunt. Deasupra ei se striveste usturoiul. Se toaca fin patrunjelul si rozmarinul (cam 15 ace de rozmarin puneti, doar cat sa dea o aroma fina sosului). Se pun toate la un loc pe tocator, se adauga si caperele si pasta de ansoa si se toaca totul cu cutitul pana obtinetiun amestec bine maruntit.
  3. Se alege un vas care merge la cuptor suficient de mare incat sa cuprinda carnea pe doua straturi (am folosit o caserola de 18 x 12 cm). E important sa nu folositi un vas mai larg. E preferabil sa fie mai inghesuita carnea decat sa aveti spatiu ramas.
  4. Se unge fundul vasului cu 1 lingura de ulei.
  5. Se aseaza jumatate din feliile de vita in vas, una langa alta. Se presara carnea cu jumatate din tocatura de ceapa. Se aseaza deasupra restul feliilor de vita. Se presara deasupra restul de tocatura.
  6. Se presara putin piper deasupra si se stropeste cu 1 lingura de ulei. Se toarna vinul pe marginea vasului.
  7. Se acopera vasul cu folie sau capac si se da la cuptor, la 150C timp de 2 ore.
  8. Dupa acest timp ridicati folia/capacul si veti vedea ca sucul acopera complet carnea. Dati vasul la cuptor inca 1 ora, de data asta neacoperit. Verificati dupa acest timp sa fie foarte moale carnea, sa se rupa usor cu furculita, altfel o mai lasati la cuptor pana e moale.
  9. Se serveste cu cartofi fierti si patrunjel tocat. Ce ramane se poate pastra la frigider si reincalzi, dar sa fiti atenti sa fie acoperita carnea de sos, altfel se usuca.
 
Vita la cuptor in suc propriu - Tocatura de ceapa

1. Tocatura de ceapa

Vita la cuptor in suc propriu - Carnea in caserola

2. Carnea in caserola

Vita la cuptor in suc propriu - Dupa 2 ore cu folie

3. Dupa 2 ore cu folie

Vita la cuptor in suc propriu - Dupa inca 1 ora fara folie

4. Dupa inca 1 ora fara folie


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 14)  

 

 

 

LUCIA  acum 3 ani - 3 Noiembrie 2014 12:17  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

buna reteta,o s-o incerc si eu.va multumesc.dar fara capere care nu-mi plac de loc,si fara celalant ingredient care sincera cum sunt va spun ca nu stiu ce este si de unde se poate procura.
 

CRISTINA  acum 3 ani - 3 Noiembrie 2014 15:46  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Delicios!O sa incerc reteta!
 

Ioana  acum 3 ani - 3 Noiembrie 2014 17:29  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Lucia, textele verzi cu semnul intrebarii dupa ele sunt definitii. daca mergi cu mouse-ul peste ele iti va aparea o fereastra cu ce inseamna.
 

LUCIA  acum 3 ani - 3 Noiembrie 2014 17:37  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

am inteles va multumesc.
 

Mirela   acum 3 ani - 4 Noiembrie 2014 10:24  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Merge si alt tip de carne? De exemplu vrabioara.
Suna foarte bine reteta. vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 4 Noiembrie 2014 10:41  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

da, cam cu orice bucata, chiar si cu porc poti experimenta. doar sa scoti folia numai cand furculita intra usor in carne, dar inca nu se desface fasiute, o mai simti un pic tare. va trebui sa verifici de cateva ori.
 

Mirela   acum 3 ani - 4 Noiembrie 2014 10:43  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Thanks! vesel
 

Mirela   acum 3 ani - 4 Noiembrie 2014 10:46  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Cred totusi ca o sa folosesc vita, carnea de porc e mai usor de preparat, la vita mereu dau rateuri pentru ca iese atoasa. Poate asta va fi o reusita, pare o reteta suficient de simpla.
 

Ioana  acum 3 ani - 4 Noiembrie 2014 10:55  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

inabusirea asta se preteaza la orice carne. doar cu pulpa de vita nu ma impac, dureaza o eternitate ca sa iasa moale si in ultimii ani n-am cumparat, prefer alte bucati gustoase (coaste, ceafa, antricot).
ai facut vreo reteta cu vita de la mine, cu bucati din astea mai ieftine care pun probleme?
 

Ioana  acum 3 ani - 4 Noiembrie 2014 11:03  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

mi-am amintit acum, sa nu lasi carnea la frigider neacoperita de sos ca se usuca. o sa completez si in reteta lucrul asta. am lasat eu doua cuburi deasupra si erau tarisoare a doua zi. cele din sos erau moi, la fel ca si cand le-am scos din cuptor.
 

Mirela   acum 3 ani - 4 Noiembrie 2014 11:12  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Am facut doar vitel stroganoff de vreo 2-3 ori, dar tot cu vrabioara si a iesit super. Nici nu m-am incumetat sa iau vreodata altceva decat vrabioara si chiar si asa in afara de reteta ta, restul tentativelor cu vita au fost un fiasco total...m-am incumetat la vita stroganoff pentru ca se taie carnea fasiute si m-am gandit ca asa e mai greu sa ratez....vesel Acum mai am un muschiulet de porc la congelator, dar parca as incerca cu vita reteta asta...sa vedem. Cum o execut, iti spun cum a iesit vesel
Da, buna precizare. Eu incerc ca tot ce bag la frigider sa tin acoperit, am observat ca se pastreaza mai bine.
 

Ioana  acum 3 ani - 4 Noiembrie 2014 11:31  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

nu, muschiuletul de porc e prea finut pentru reteta asta.
abia astept sa aud de bine, adica ca ti s-a topit carnea in tava vesel
 

Cathy   acum 3 ani - 4 Noiembrie 2014 14:32  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

imi e pofta imi e pofta imi e pofta
 

Iolanda  acum 3 ani - 8 Noiembrie 2014 15:28  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Buna Ioana, am facut si eu alaltăieri reteta si a ieșit delicioasa. Singura mea problema a fost ca nu a ieșit sos deloc, si inca nu scosesem folia trist ai idee care ar fi problema? Ma pregătesc sa fac iar o porție acum
 

Ioana  acum 3 ani - 8 Noiembrie 2014 17:49  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

ai folosit capac cumva, care poate nu etanseaza bine vasul? si ai folosit vas mic in care carnea sa intre la fix, asa cum am specificat?
 

Iolanda  acum 3 ani - 8 Noiembrie 2014 18:08  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Nu, am pus folie de aluminiu dar acum cred ca stiu unde am greșit, pusesem doar un strat de carne. Acum e de aproape 2 ore in cuptor cealaltă porție, si am pus 2 straturi. Am verificat acum vreo 10 min si e sos pana sus vesel abia aștept sa fie gata!! E o reteta de nota 10! vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 8 Noiembrie 2014 18:11  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

ok, bine ca s-a rezolvat. pofta!
 

Mirela   acum 3 ani - 9 Noiembrie 2014 12:08  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Deci am executat ieri reteta. In primul rand o recomand tuturor celor, ca si mine, nu se apropiau de carnea de vita din cauza dificultatilor de pregatire: cu reteta asta e imposibil sa dai gres. vesel Ioana, multumiri si cu siguranta voi mai incerca alte reteta cu vita de la tine.
Acum despre cum a decurs operatiunea: am folosit antricot de manzat, o lingura ulei malsine si una de ulei de floarea soarelui, iar in rest exact cantitatile specificate.
Insa, ca si Iolanda, am acoperit vasul cu capac si in plus cred ca oala a fost cam inalta, carnea era asezata la fix, dar deasupra a ramas loc destul. Probabil de asta nici mie nu mi-a iesit sos deloc. Dar, cand dupa 1 ora si jumatate am vazut care e situatia, am completat cu apa si am mai lasat cu capac o jumatate de ora. Apoi am luat capacul si a mai trebuit sa las doat o jumatate de ora si carnea a iesit exact cum ai zis, se desprindea fasiute, si sosul o acoperea. Deci in total am lasat 2 ore si jumatate la cuptor.
Excelenta reteta, si merge si cu castraveti in otet foarte bine. vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 9 Noiembrie 2014 15:27  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

buna solutia, dar data viitoare te rog incearca cu folie ca sa vezi daca e etansata mai bine tava decat cu capacul.
 

Mirela   acum 3 ani - 10 Noiembrie 2014 10:27  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

I will vesel
 

Ida  acum 3 ani - 16 Noiembrie 2014 09:59  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Ioana, ce alta garnitura merge la aceasta reteta? Cartofi am mancat deja saptamana asta, o data o tocanita de-a ta cu carnati unguresti, si vineri seara ne-a fost pofta de cartofi prajiti, si am facut o tura (nu am mai facut de vreo 4 ani, deci mi-am permis :D )
Ai vreo idee?
 

Ioana  acum 3 ani - 16 Noiembrie 2014 10:15  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

desi cu cartofi mi se pare ca merge cel mai bine, si o mamaliguta sau polenta s-ar potrivi.
 

Constantin  acum 2 ani - 30 Ianuarie 2015 14:28  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Pacat de carne trist
 

Maria  acum un an - 3 Martie 2016 22:29  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Buna vreau sa fac reteta din 1000gr.de carne pentru 6 porti pot sa fac intr un castron?
 

Ioana  acum un an - 4 Martie 2016 09:50  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

ce fel de castron? scrie la pasul 3 ce fel de vas poti folosi: orice vas termorezistent in care carnea intra perfect pe doua randuri, poate chiar putin inghesuita.
 

Vlad  acum un an - 12 Octombrie 2016 19:13  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Pentru o macerare si mai buna, adaugati si o lingura de mustar la amestecul de ceapa , usturoi, etc...
 

Ioana  acum un an - 13 Octombrie 2016 10:32  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

suna excelent, Vlad, merci de idee!
 

Bortas Maria  acum un an - 25 Noiembrie 2016 13:41  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Pare f buna reteta o sa incerc zilele astea!
 

Alina  acum 4 luni - 12 Septembrie 2017 12:59  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Buna, as vrea sa fac aceasta reteta in weekend si am o dilema....am acasa o oala care e apropiata de 18x12, deci ar merge sa pun bucatelele de carne pe doua straturi, dar este putin mai inalta decat ce arati tu in poze...ramane cam 5cm in sus ....oare e pb mare si trebuie sa ma reorientez la alta oala?...intreb pt ca am citit ca alte fete au avut pb asemenatoare (legate de oala si lipsa de sos)
Please heeeelp ( with knowledge vesel)
mersi mult
 

Ioana  acum 4 luni - 12 Septembrie 2017 13:15  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Alina, nu cred ca cei 5 cm in sus sa fie vreo problema. important e sa fie carnea inghesuita si in strat gros, sa lase mult suc si daca tava e etansata bine cu folie nu se va evapora aproape deloc.

daca cumva carnea nu are mult sos dupa 2 ore, lasa folia in continuare si o ridici doar catre final daca mai ai de unde sa scada sosul.
 

Alina  acum 4 luni - 18 Septembrie 2017 13:47  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Salut, revin cu update....a iesit mega gustoasa si frageda carnea si aromata si si si si s-a mancat tot.Pana la urma am folosit ~750g carne ca sa stea mai inghesuita si am ajustat si celelalte condimente. Foarte buna reteta...e de pastrat.
Multumesc pentru multitudinea de retete ce ne-o oferi ?
Zi faina ?
 

Ioana  acum 4 luni - 19 Septembrie 2017 09:03  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

sa-ti fie de bine, Alina!
 

Simona  acum 3 ore - 8 Decembrie 2017 11:02  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

Oare in loc de ceafa pot folosi rasol alb? Asta am acum in frigider.sau ce as putea sa fac cu ea?
 

Ioana  acum 8 minute - 8 Decembrie 2017 14:12  

Re: Vita la cuptor in suc propriu

ar trebui sa-ti iasa foarte bine, rasolul se preteaza la fierbere de genul asta.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus