Bharta de vinete

Categorii: Bucataria indiana, Retete cu legume, Retete de mancaruri cu legume, Retete de post, Retete ieftine

 

Bharta de vinete
Pinterest

Asta voi manca toata saptamana, de trei ori pe zi! Din iarna am incercat sa fac reteta asta si nu mi-a iesit nicicum condimentarea, dar ieri i-am dat de cap.

Baingan Bharta este un curry de legume maruntite din zona Punjab. Ca sa va imaginati cum e, ganditi-va la o zacusca de vinete indiana. Gustul ei special e dat de aceasta garam masala fina si florala care ma duce cu gandul la finetea unui ras el hanout.

Ingrediente
Bharta de vinete

2 vinete (800 gr)
1 ceapa mare (cca 200 gr)
1 ardei iute vede (sau mai multi daca doriti mancare mai picanta)
4 catei ustruoi
30 gr ghimbir
1 rosie bine coapta (cca 150 gr; sau 2 rosii din conserva)
2 lingurite pasta de rosii
1/4 lingurita chimion macinat
1/4 lingurita garam masala (reteta mai jos)
5 linguri ulei

Garam Masala

1.5 lingurite chimion macinat
1.5 lingurite coriandru boabe macinate
1.5 lingurite cardamom verde macinat
1 lingurita piper negru macinat
3/4 lingurita seminte fenicul macinate
1/4 lingurita scortisoara macinata
1/4 lingurita cuisoare macinate
1/4 lingurita dafin macinat
1/4 lingurita ghimbir pudra
1/8 lingurita nucsoara macinata

Portii: 2 (fel principal); 4 (aperitiv)

Preparare
Bharta de vinete

  1. Pentru garam masala, doar se amesteca toate ingredientele intr-un borcanel. Iese mai mult decat aveti nevoie in reteta.
  2. Vinetele se coc in cuptor sau pe plita. Se curata de coaja si se toaca marunt, ca la salata de vinete, fara a le scurge in prealabil de suc.
  3. Cat se fac vinetele faceti urmatorii pasi. In uleiul incins se adauga ceapa tocata marunt si ardeiul iute taiat cubulete. Se presara putina sare. Se caleste totul la foc mic pana ceapa e foarte moale, dar nu o lasati sa se rumeneasca deloc (cca 15 minute).
  4. Se adauga ghimbirul razuit pasta si usturoiul strivit si se mai caleste 2 minute, pana simtiti un miros placut venind din cratita.
  5. Se adauga rosia data pe razatoare, pasta de rosii si chimionul si se soteaza totul 5 minute (pana vedeti ca uleiul se aduna pe marginea cratitei).
  6. Se adauga piureul de vinete si garam masala si se mai fierbe totul 5 minute, amestecand des sa nu se prinda de fund. Se drege de sare.
  7. Se serveste calda sau la temperatura camerei cu paine indiana.
 
Bharta de vinete - Se caleste ceapa pana se inmoaie

1. Se caleste ceapa pana se inmoaie

Bharta de vinete - Se caleste rosia si pasta de rosii

2. Se caleste rosia si pasta de rosii

Bharta de vinete - Se adauga vinetele coapte

3. Se adauga vinetele coapte


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 16)  

 

Curry de naut

28 Octombrie 2016

Curry de naut

Curry de pui cu unt

13 Septembrie 2012

Curry de pui cu unt

Curry de pui

6 Iunie 2011

Curry de pui

 

 

vaniana  acum 2 luni - 10 Iulie 2015 12:08  

Re: Bharta de vinete

mmm ... pare a fi super buna
 

andrea  acum 2 luni - 10 Iulie 2015 12:14  

Re: Bharta de vinete

Buna Ioana
Am si eu o intrebare. De unde ai luat foi de dafin macinate.
Super site ....
 

Ioana  acum 2 luni - 10 Iulie 2015 12:55  

Re: Bharta de vinete

andrea, din Turcia, e ca o pudra verzuie.
dar poti sa le macini in masina de cafea, daca macina bine. adaugi multe si macini cat de fin se poate.
sau poti pune 1/4 de foaie cand calesti ceapa.
 

Ioana  acum 2 luni - 10 Iulie 2015 13:01  

Re: Bharta de vinete

vaniana, atat de buna incat a depasit puiul vindaloo care imi placea cel mai mult din mancarea indiana [link]
 

Ana  acum 2 luni - 11 Iulie 2015 12:15  

Re: Bharta de vinete

ce buna trebuie sa fie, fac si eu doar sa cumpar ingredientele, condimentele le am,nu am vinetele vesel Si ,ma stii de-acuma, imi zici de vasul de prezentare ca tare e frumos,de unde e cumparat? Multam,weekend placut!
 

Ioana  acum o luna - 12 Iulie 2015 19:54  

Re: Bharta de vinete

din Turcia vesel
 

Raluca  acum o luna - 14 Iulie 2015 14:48  

Re: Bharta de vinete

Foarte bun a iesit! Nu stiu cum e în Turcia, dar a fost foarte gustos. Bun ca aperitiv, dar si alaturi de carne fripta.
 

Ioana  acum o luna - 14 Iulie 2015 14:59  

Re: Bharta de vinete

Raluca, retea e indiana. doar vasul de servire din poza mare e din Turcia. dar cel mai important e ca ti-a placut.
 

Raluca  acum o luna - 14 Iulie 2015 16:11  

Re: Bharta de vinete

Scuze, ai scris indiana in prezentare. Oricum ar fi, este o reteta excelenta.
 

Mari Ana  acum o luna - 29 Iulie 2015 14:34  

Re: Bharta de vinete

Un gust exotic, altfel decat suntem noi obisnuiti. O reteta pe care sa o faci cand ti-e dor de o vacanta. :-))
 

Ioana  acum 2 luni - 30 Iulie 2015 10:56  

Re: Bharta de vinete

oare de aia o mananc saptamanal?
 

Mihaela  acum 4 saptamani - 2 August 2015 18:33  

Re: Bharta de vinete

Arata bine, ma gândesc sa o fac si eu azi, dar nu am ghimbir, am în schimb pudra de ghimbir. Crezi ca ar merge sa folosesc pudra sau sa ma abtin si sa cumpar mâine ghimbir proaspat?
 

Mari Ana  acum 3 saptamani - 3 August 2015 14:49  

Re: Bharta de vinete

Daca ti se face dor de vacanta in fiecare saptamana... asa e... si eu am facut reteta a doua oara. Si am folosit ghimbir pudra (Mihaela) si pot sa iti spun ca nu e acelasi lucru.
 

olga  acum 2 saptamani - 17 August 2015 09:04  

Re: Bharta de vinete

Senzationala!!!!, dar pot cumva sa o conserv pentru iarna vesel ?

Multumesc frumos, Ioana
 

Ioana  acum 2 saptamani - 17 August 2015 09:55  

Re: Bharta de vinete

asa e Mihaela, e preferabil ghimbirul proaspat.
 

Ioana  acum o saptamana - 19 August 2015 10:24  

Re: Bharta de vinete

olga, sigur merge tinuta la congelator. dar cred ca si in borcane si sterilizate se poate, dar pentru asta trebuie sa verific cu maica-mea timpul de firebere, ea ne pune ghiveci de legume in borcan pentru iarna si stie exact cat trebuie fierte.
 

olga  acum o saptamana - 19 August 2015 11:07  

Re: Bharta de vinete

Multumesc foarte frumos.

Te imbratisez
 

Ioana  acum o saptamana - 24 August 2015 10:37  

Re: Bharta de vinete

Olga, ar veni asa: borcanele (umplute si cu capac) fierte in apa 30 minute si apoi lasate sa se raceasca sub plapuma. sper sa tina, la ghiveciul de legume functioneaza.
 

olga  acum o saptamana - 24 August 2015 11:13  

Re: Bharta de vinete

Multumesc foarte frumos.

Te imbratisez cu drag.
 

alexandra robu  acum 5 minute - 31 August 2015 14:03  

Re: Bharta de vinete

Salut, garam masala se gaseste la magazinul de condimente de pe strada baritiu din cluj. l-am folosit si eu pt curryuri indiene si e f bun si proaspat. se gaseste ambalat si pe la magazinele naturiste, dar e mai putin proaspat decat cel cumparat de la magazinul respectiv. spor la gatit reteta
 

Ioana  acum 3 minute - 31 August 2015 14:04  

Re: Bharta de vinete

alexandra, incearca reteta cu garam masala preparata acasa dupa reteta de mai sus, este foarte light si proaspata fata de garam masala cumparata.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus