Retete Culinare : e-Retete

 

Salata lyoneza

Categorii: Retete din Franta, Retete cu legume, Retete cu ou, Retete salate

 
Salata lyoneza. Imagini pas cu pas pentru salata lyoneza

O salata echilibrata, cu putin din toate: are multa verdeata, are si putina carne, cateva crutoane, o vinegreta calda foarte buna si un ou fiert moale. Cand rupeti albusul si galbenusul se amesteca cu restul ingredientelor, singurul lucru care-ti vine in minte e "perfect". E normal, doar de la francezi vine reteta.

Poate ati observat ca saptamana aceasta am ales de doua ori sa pregatesc simplu ouale, doar fierte in apa (vezi si aceasta aceasta supa crema de macris). De ce? Pentru ca gainile bunicii mele au inceput sa oua, frigiderul meu e burdusit de oua gustoase si am cautat retete care sa le faca vedete, exact cum merita. Cand am ingrediente proaspete, de la tara, prefer intotdeauna sa folosesc tehnici simple de preparare care sa le scoata gustul natural in evidenta. Iarna aceasta am cumparat doar oua ecologice de la magazin, dar sunt departe de gustul celor "furnizate" de bunica mea.

Ingrediente pentru Salata lyoneza

120 gr salata frisee (sau/si rucola, salata verde)
crutoane de paine (optional)

Vinegreta calda

65 gr bacon (sau costita afumata)
1 lingura ceapa tocata marunt
1 lingura otet balsamic (sau otet de vin rosu + 1/2 lingurita miere)
1 lingurita mustar
1 lingura ulei de masline
sare, piper negru

Oua posate

2 oua
1 lingurita otet
sare

Portii: 2

Salata lyoneza - Preparare

  1. Se pune pe foc o oala cu apa, sare si otet pentru ouale posate. Se lasa sa ajunga la fierbere.
  2. In acest timp, se imparte salata pe doua farfurii (am folosit un mix de salata verde si rosie, frisee si rucola) . Daca doriti, presarati crutoane peste ea.
  3. Baconul se taie cubulete si se pune la prajit intr-o tigaie fara grasime. Prajiti pana devine crocant si si-a lasat grasimea in tigaie. Scoateti baconul cu o paleta din tigaie si presarati-l peste salate.
  4. In grasimea ramasa in tigaie (ar trebui sa aveti cca 2 linguri grasime, dar daca e mai putin completati cu ulei de masline) se adauga ceapa si se caleste un pic, doar pana devine translucida.
  5. Se adauga otetul balsamic si mustarul si se amesteca pana la omogenizare. Se lasa pe foc cca 15 secunde. Se ia tigaia de pe foc, se mai adauga 1 lingura de ulei de masline. Se amesteca bine. Se toarna vinegreta fierbinte peste salata.
  6. Apa din oala ar trebui sa fiarba pana acum. Trageti oala de pe foc. Se sparge un ou intr-o cescuta de cafea; se da usor drumul oului in apa, introducand usor cescuta in apa; cu o lingura se aduna albusul in jurul galbenusului si apoi se misca usor oul prin apa. Se lasa sa fiarba cca 3 minute. Se scoate cu o paleta cu gauri si se aseaza in mijlocul salatei. Se repeta cu urmatorul ou, avand grija sa reinfierbantati apa inainte.
  7. Se presara salata cu sare de mare si piper proaspat macinat.

 
Click pe imagini pentru a mari

Costita se prajeste
Costita se prajeste
Vinegreta
Vinegreta
Ou posat
Ou posat
Salata lyoneza
Salata lyoneza

 

5 4

 

 

Retete similare 

Tabbouleh Salata de rosii cu ceapa
Tabbouleh Salata de rosii cu ceapa
Salata BLT Salata de mazare, cartofi, sparanghel si dressing de menta cu nuca
Salata BLT Salata de mazare, cartofi, sparanghel si dressing de menta cu nuca

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Salata lyoneza"

 

Comentarii

josephinnejose  acum 11 luni 19 Aprilie 2013 11:50  

Re: Salata lyoneza

da, ma tot gandeam de ce tot retete cu oua zilele astea: pai vine maratonul, un pic de proteina acolo e buna rau bafta!
 

Ioana  acum 11 luni 19 Aprilie 2013 13:21  

Re: Salata lyoneza

da, vine, vine. ieri am avut ultimul antrenament inainte de cros dupa care am "bagat" salata asta.
 

Maria  acum 11 luni 19 Aprilie 2013 14:03  

Re: Salata lyoneza

Absolut...delicioasa.....
 

Cristina  acum 11 luni 19 Aprilie 2013 14:54  

Re: Salata lyoneza

Foarte buna si snatoasa salata ta; vad ca abundenta de verdeturi din pita te inspira in mod deosebit. Bafta la cros!
 

Ioana  acum 11 luni 19 Aprilie 2013 15:13  

Re: Salata lyoneza

Cristina, acum sunt cea mai fericita, merg zilnic la piata. merci, o sa alerg cu spor si voie buna!
 

hilda  acum 11 luni 19 Aprilie 2013 15:53  

Re: Salata lyoneza

interesanta reteta, merita gustata. nu am incercat sa poshez oul in ceasca, am folosit mereu un polonic mai micut. multumesc frumos pt reteta
 

Mirela  acum 7 minute 18 Februarie 2014 16:41  

Re: Salata lyoneza

Delicioasa, am incercat-o intr-un week-end trecut.
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS