Salata lyoneza

Categorii: Retete din Franta, Retete cu legume, Retete cu ou, Retete salate

 

Salata lyoneza
Pinterest

O salata echilibrata, cu putin din toate: are multa verdeata, are si putina carne, cateva crutoane, o vinegreta calda foarte buna si un ou fiert moale. Cand rupeti albusul si galbenusul se amesteca cu restul ingredientelor, singurul lucru care-ti vine in minte e "perfect". E normal, doar de la francezi vine reteta.

Poate ati observat ca saptamana aceasta am ales de doua ori sa pregatesc simplu ouale, doar fierte in apa (vezi si aceasta aceasta supa crema de macris). De ce? Pentru ca gainile bunicii mele au inceput sa oua, frigiderul meu e burdusit de oua gustoase si am cautat retete care sa le faca vedete, exact cum merita. Cand am ingrediente proaspete, de la tara, prefer intotdeauna sa folosesc tehnici simple de preparare care sa le scoata gustul natural in evidenta. Iarna aceasta am cumparat doar oua ecologice de la magazin, dar sunt departe de gustul celor "furnizate" de bunica mea.

Ingrediente
Salata lyoneza

120 gr salata frisee (sau/si rucola, salata verde)
crutoane de paine (optional)

Vinegreta calda

65 gr bacon (sau costita afumata)
1 lingura ceapa tocata marunt
1 lingura otet balsamic (sau otet de vin rosu + 1/2 lingurita miere)
1 lingurita mustar
1 lingura ulei de masline
sare, piper negru

Oua posate

2 oua
1 lingurita otet
sare

Portii: 2

Preparare
Salata lyoneza

  1. Se pune pe foc o oala cu apa, sare si otet pentru ouale posate. Se lasa sa ajunga la fierbere.
  2. In acest timp, se imparte salata pe doua farfurii (am folosit un mix de salata verde si rosie, frisee si rucola) . Daca doriti, presarati crutoane peste ea.
  3. Baconul se taie cubulete si se pune la prajit intr-o tigaie fara grasime. Prajiti pana devine crocant si si-a lasat grasimea in tigaie. Scoateti baconul cu o paleta din tigaie si presarati-l peste salate.
  4. In grasimea ramasa in tigaie (ar trebui sa aveti cca 2 linguri grasime, dar daca e mai putin completati cu ulei de masline) se adauga ceapa si se caleste un pic, doar pana devine translucida.
  5. Se adauga otetul balsamic si mustarul si se amesteca pana la omogenizare. Se lasa pe foc cca 15 secunde. Se ia tigaia de pe foc, se mai adauga 1 lingura de ulei de masline. Se amesteca bine. Se toarna vinegreta fierbinte peste salata.
  6. Apa din oala ar trebui sa fiarba pana acum. Trageti oala de pe foc. Se sparge un ou intr-o cescuta de cafea; se da usor drumul oului in apa, introducand usor cescuta in apa; cu o lingura se aduna albusul in jurul galbenusului si apoi se misca usor oul prin apa. Se lasa sa fiarba cca 3 minute. Se scoate cu o paleta cu gauri si se aseaza in mijlocul salatei. Se repeta cu urmatorul ou, avand grija sa reinfierbantati apa inainte.
  7. Se presara salata cu sare de mare si piper proaspat macinat.
 
Salata lyoneza - Costita se prajeste

1. Costita se prajeste

Salata lyoneza - Vinegreta

2. Vinegreta

Salata lyoneza - Ou posat

3. Ou posat

Salata lyoneza - Salata lyoneza

4. Salata lyoneza


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 4)  

 

 

 

josephinnejose  acum 2 ani - 19 Aprilie 2013 11:50  

Re: Salata lyoneza

da, ma tot gandeam de ce tot retete cu oua zilele astea: pai vine maratonul, un pic de proteina acolo e buna rauvesel bafta!
 

Ioana  acum 2 ani - 19 Aprilie 2013 13:21  

Re: Salata lyoneza

da, vine, vine. ieri am avut ultimul antrenament inainte de cros dupa care am "bagat" salata asta.
 

Maria  acum 2 ani - 19 Aprilie 2013 14:03  

Re: Salata lyoneza

Absolut...delicioasa.....
 

Cristina  acum 2 ani - 19 Aprilie 2013 14:54  

Re: Salata lyoneza

Foarte buna si snatoasa salata ta; vad ca abundenta de verdeturi din pita te inspira in mod deosebit. Bafta la cros!
 

Ioana  acum 2 ani - 19 Aprilie 2013 15:13  

Re: Salata lyoneza

Cristina, acum sunt cea mai fericita, merg zilnic la piata. merci, o sa alerg cu spor si voie buna!
 

hilda  acum 2 ani - 19 Aprilie 2013 15:53  

Re: Salata lyoneza

interesanta reteta, merita gustata. nu am incercat sa poshez oul in ceasca, am folosit mereu un polonic mai micut. multumesc frumos pt reteta vesel
 

Mirela   acum un an - 18 Februarie 2014 16:41  

Re: Salata lyoneza

Delicioasa, am incercat-o intr-un week-end trecut.
 

Mihaela Zugravescu  acum o luna - 18 Martie 2015 10:50  

Re: Salata lyoneza

Nu am pregatit!Intentionez sa o fac!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus