Plachie de peste

Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete romanesti

Reteta Plachie de peste

Plachia este o mancare de peste cu un sos dulce-acrisor, pe baza de ceapa. Pentru preparare se foloseste peste alb cu carnea dulceaga (crapul este des folosit, dar nu-mi prea place, in plus e prea mare pentru 2 persoane; caras, rosioara nu gasesc la Cluj; asa ca am ales un peste de apa sarata cu carnea dulce: bibanul de mare). Ceapa contribuie si ea la "indulcirea" sosului. La fel si ienibaharul pe care l-am adaugat ca sa aminteasca de provenienta greceasca a plachiei (plaki). Mi-am cam hartuit doi prieteni - ce era sa fac, sunt singurii pe care-i cunosc si care locuiesc aproape de Dunare - cu intrebari despre plachie, cum o fac ei, ce o face deosebita etc. Se pare ca am intrebat asta la fiecare vizita a lor si probabil ca acum se bucura ca postez reteta si au scapat de mine :p

Ingrediente

500-750 gr peste (cantarit dupa curatare; crap, caras, rosioara; am folosit biban de mare)
2 cepe (cca 200-250 gr)
2 catei mari usturoi
50 ml vin alb sec
80 ml bulion (sau 2-3 rosii din conserva mixate; sau 50 ml sos simplu de rosii)
1 foaie dafin
1 fir cimbru
2 boabe ienibahar (optional)
1/4 lingurita boabe piper negru
1/2 lingura otet (sau suc de lamaie)
1 legaturica patrunjel
50 ml ulei

Supa baza

capetele si cozile pestilor
1 morcov
1 felie telina
1 rosie mica

Portii: 2-3

  1. Peste se curata de intestine, se taie aripioarele cu o foarfeca. Se curata de solzi. Se taie coada si capul (le vom folosi la supa-baza). Daca aveti un peste mare, atunci il taiati bucati cam de 250 gr. Daca aveti pesti mici ii puteti lasa intregi. Eu am folosit 2 bibani de mare de 350 gr fiecare, iar dupa curatare am ramas cu 2 bucati de 250 gr fiecare pe care le-am lasat intregi si le-am crestat in cateva locuri pe latime. Sosul care va rezulta din cantitatile date este suficient pentru 3 portii, asa ca puteti folosi 3 bucati de peste de 250 gr.
  2. Bucatile de peste le presarati cu sare grunjoasa de mare in interior si in exterior. Le lasati sa stea pana aveti nevoie de ele.
  3. Intr-o craticoara puneti capetele si cozile de peste impreuna cu morcovul, telina si rosia taiate bucati. Adaugati apa doar cat sa acopere totul si fierbeti la foc mic, cu capac, timp de 20-30 minute. Se strecoara supa.
  4. In acest timp incingeti uleiul si prajiti bucatile de peste pe ambele parti doar pana sunt pe jumatate facute (cam 2 minute / parte, pana prin un pic de culoare; nu le lasati sa se rumeneasca foarte tare ca sa nu se usuce carnea). Scoateti pestele pe o farfurie.
  5. Adaugati in grasimea ramasa ceapa taiata pestisori. Se caleste ceapa, amestecand din cand in cand la foc mic, pana este foarte moale si incepe sa prinda un pic de culoare (cca 15-20 minute). Se adauga usturoiul taiat felii si se mai caleste 1 minut.
  6. Se adauga foaia de dafin si vinul si se fierbe la foc mediu pana vinul se evapora. Se adauga bulionul si se fierbe 2-3 minute la foc mediu pana vedeti ca se aduna ulei pe marginea cratitei.
  7. Se adauga 300 ml din supa-baza de peste, cimbrul, ienibaharul, piperul boabe si sare dupa gust. Se aduce la fierbere si se fierbe cu un capac timp de 30 minute, la foc mic.
  8. Dregeti sosul de sare. Cand gustati, daca sosul este foarte dulce (depinde de ceapa si de bulion), adaugati putin otet, doar cat sa-l echilibrati (am adaugat 1/2 lingura otet de sherry).
  9. Se adauga jumatate din patrunjelul tocat si bucatile de peste in sos. Se stropesc bucatile de peste cu sos, sa se imbibe bine. Se pune capacul si se mai fierbe inca 5-10 minute (doar cat pestele sa se faca de tot).
  10. Se opreste focul si se lasa sa stea 10 minute sa se imbine aromele.
  11. Se serveste pe pat de mamaliguta, presarat cu restul de patrunjel tocat.

Pestele curatat si crestat cu sare

Pestele curatat si crestat cu sare

Supa baza

Supa baza

Se caleste ceapa

Se caleste ceapa

Se adauga bulionul

Se adauga bulionul

Se adauga supa si aromele

Se adauga supa si aromele

Cand sosul e gata se adauga patrunjelul tocat....

Cand sosul e gata se adauga patrunjelul tocat....

... si pestele prajit

... si pestele prajit

Comentarii (6)

 

Olga  acum 8 ani - 3 Iunie 2015 22:01  

Ioana, vad ca nu e nimeni aici la plachie :). Buna e plachia, o stiu, si n-am mai mancat demult, iar pozele tale arata foarte bine. Folosirea morcovului si a telinei la plachie e noutate pentru mine. Obiceiuri si obiceiuri. Din ce zona sunt prietenii tai de la Dunare?

Ai dat pestele prin faina cand l-ai prajit?

Pe mine ma preocupa de ceva timp intrebarea daca pestele care se vinde la supermarket pe pat de gheata a fost decongelat la magazin dupa ce, in prealabil, a fost congelat pe timpul transportului. Eu am inteles dintr-o discutie cu cineva ca asa ar fi, ca altfel n-ar avea cum sa-l transporte pe distante lungi, dar am intrebat la magazin si mi s-a zis ca nu, vine proaspat si n-a fost congelat. Eu nu-mi imaginez cum se poate aduce peste din Norvegia (ca sa dau doar un exemplu), si sa fie transportat necongelat si sa reziste atatea zile pe gheata aia.
 

Ioana  acum 8 ani - 3 Iunie 2015 22:26  

Olga, pestele nu l-am dat prin faina, sosul se ingroasa suficient de la ceapa. daca iti plac sosurile mai consistente il poti trece si prin faina inainte...
morcov si telina am pus doar la supa ca sa dea mai mult gust, pestele asta de pe gheata nu e chiar chiar... stii tu, se poate si mai bine. si eu stiu ca e tinut in gheata cel de pe gheata. si midiile am vazut ca le scot din niste caserole mari cu gheata. dar altfel nu-mi inchipui nici eu cum ar putea fi transportat.

Prietenii mei sunt din Calarasi.
 

Olga  acum 8 ani - 3 Iunie 2015 22:42  

Ma refeream la datul pestelui prin faina la prajire fara legatura cu ingrosarea sosului, ci ca sa nu se prinda de tigaie. Eu asa am apucat, ca pestele cand se prajeste se da prin faina sau malai ca altfel se prinde de tigaie. Si asa am si patit cand am uitat sa fac asta. Probabil ca depinde si din ce e facuta tigaia, generatia de la care am invatat eu nu prea folosea teflon :).
 

Ioana  acum 8 ani - 3 Iunie 2015 22:51  

da, cred ca se folosea faina si pentru asta. sau foloseau o cantitate uriasa de ulei in care prajeau pestele si apoi il scurgeau, nu-i asa?
in teflonate nu se mai prinde. eu cand dau carnea prin faina ma gandesc de obicei la faptul ca acea cantitate mica de faina va ingrosa sosul. daca e necesar acest lucru folosesc faina, daca nu, nu. dar observatia e buna, cine are vase care lipesc, atunci merge dat prin putina faina.
 

Catalin SCARLATESCU  acum 6 ani - 26 Noiembrie 2017 07:59  

Ioana, lasa-te !!! Nu mai mintii oamenii cu porcariile astea ! Reorienteaza-te catre croitorie sau, mult mai bine, catre tamplarie !
:-& :-& :-& :-&
 

cela  acum 6 ani - 11 Februarie 2018 16:03  

eu prajesc pestle far a faina in totes tigaile conteaza sa die incins uleiu
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...