Retete Culinare : e-Retete

 

Rosii uscate

Categorii: Retete aperitive, Retete cu legume, Retete de Muraturi si Conserve

 

Rosii uscate. Imagini pas cu pas pentru rosii uscate

Sunt perfecte ca si aperitiv, langa cubulete de branza marinata sau in salate si sosuri pentru paste. Se pastreaza in ulei de masline cu arome la alegere, dupa gustul propriu, de data asta aveti voie sa improvizati, nu prea aveti cum gresi

Ingrediente pentru Rosii uscate

1 kg rosii mici
sare de mare
piper
5 catei mici de usturoi
3 varfuri de lingurita ierburi provence
1 ardei iute
ulei de masline

Rosii uscate - Preparare

  1. Se aleg rosii micute dintr-un soi cu multa pulpa si mai putini samburi (ex. roma, din acestea am folosit si eu). Se spala bine, se absorb cu servetele si apoi se taie in doua pe lung.
  2. Se aseaza in tava cuptorului cu taietura in sus si cu spatiu intre ele (sa nu se atinga). Se presara cu sare mare de mare si putin piper.
  3. Se dau la cuptor la 100C (sau temperatura minima a cuptorului vostru) si se lasa intre 3 si 6 ore, in functie de marime. Ale mele fiind micute au fost gata in 3 ore. Le verificati la fiecare jumatate de ora. Cand sunt gata nu trebuie sa fie tari, trebuie sa fie inca flexibile, ca si stafidele.
  4. Se aseaza rosiile inghesuite intr-un borcanel, introducand printre ele usturoiul intreg, rondele de ardei iute si ierburile provence. Se toarna ulei de masline pana sunt perfect acoperite. Se tine la frigider si se consuma in cca 2-3 saptamani.
    * daca doriti sa le tineti mai mult trebuie sa sterilizati borcanul in cuptor si sa treceti cateva secunde rosiile uscate si aromele printr-o solutie de apa cu otet (1:1)

 
Click pe imagini pentru a mari

Rosii uscate
Rosii uscate
In borcan cu ulei
In borcan cu ulei

 

5 30

 

 

Retete similare 

Oua in sos de rosii si chorizo Carne de porc cu usturoi si rosii
Oua in sos de rosii si chorizo Carne de porc cu usturoi si rosii
Bulion Sos de rosii in stil grecesc
Bulion Sos de rosii in stil grecesc

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Rosii uscate"

 

Comentarii

Liar  acum 4 ani 28 Iulie 2009 11:32  

Re: Rosii uscate

 

claudia  acum 4 ani 28 Iulie 2009 14:06  

Re: Rosii uscate

Salut
Geniala reteta ta!
Cautam de mult o reteta pt rosii uscate.Nu-mi explici putin mai in detaliu ultima parte pt ca eu vreau sa le pun pe iarna.
Mersi din suflet!Pupici!
 

adry  acum 4 ani 28 Iulie 2009 15:27  

Re: Rosii uscate

Ioana, cum de n-ai folosit aparatul de uscat si pentru rosii?
 

Ioana  acum 4 ani 28 Iulie 2009 15:28  

Re: Rosii uscate

claudia, deci ca sa stea mai mult trebuie sterilizat totul. borcanul il pui (fara capac) in cuptor cam 10-15 minute la 200 C. capacul il treci prin apa fierbinte. apoi treci rosiile, usturoiul si ardeii prin apa amestecata cu otet (adica le arunci in vasul cu acest amestec), lasi cateva secunde si apoi le scurgi intr-o strecuratoare. iar daca chiar vrei sa moara toate bacteriile si sa scada riscul dezvoltarii bacteriilor care duc la botulism ar mai trebui sa amesteci uleiul de masline cu ierburile provence si sa il infierbanti un pic.

apoi pui rosiile cu arome in borcanul sterilizat si torni uleiul fierbinte peste si pui capacul. cam asta e sistemul.

acum iti spun cum o sa fac eu: rosiile uscate le pun inghesuite in pungi cu banda de inchidere (zip bag, cele de la Fino) si le pastrez la congelator. cand ma gandesc ca am pofta de ele scot cate o portie, le pun in borcan asa cum le-am pus ieri (fara sa sterilizez nimic) si le consum in 2 saptamani. mi se pare mai sigur. in congelator rezista cam 1 an si isi pastreaza culoarea.
 

Ioana  acum 4 ani 28 Iulie 2009 15:43  

Re: Rosii uscate

fiindca aparatul nu e al meu (desi as vrea), mi-a fost dat anul trecut pentru o perioada doar ca sa-l testez. cum mi-a placut mult cum ies fructele uscate cu el l-am postat pe site.
 

ramisimion  acum 4 ani 28 Iulie 2009 22:36  

Re: Rosii uscate

Asta seara am vazut la Mega Image rosii uscate la borcan, aratau la fel ca ale tale. Sti cat costau? 20 lei/ per borcan. In drum spre casa ma gandeam ca cel mai bine le pregatesc eu, stiu din ce le fac, sunt fara E-uri si ies mult mai ieftin. Multumesc mult pentru reteta!
 

Ioana  acum 4 ani 29 Iulie 2009 09:22  

Re: Rosii uscate

ai dreptate sunt extrem de scumpe, si sa stii ca am patit cu cele cumparate sa nu fie bune la gust, chiar daca costau de parca ar fi aur. de cele mai ieftine nici nu mai vorbesc, nu sunt mancabile, doar daca le pui la sosuri.

facute in casa iesi ieftin: la noi kg de rosii e cam 3 lei, mai pui ulei de masline de maxim 5 lei (daca inghesui rosiile intra mai putin ulei) si aromele sa zicem 1 leu. deci 9 lei / borcan, cred ca e foarte bine.
 

ramisimion  acum 4 ani 29 Iulie 2009 09:36  

Re: Rosii uscate

da, mult mai bine. cat dau pe cele din magazin fac eu 2 borcane. astept duminica sa primesc de la bunica rosiile de la tara si luni le voi pregati. te tin la curent cum mi-au iesit.
 

Mariana  acum 4 ani 29 Iulie 2009 16:24  

Re: Rosii uscate

Ioana:si cele numai uscate cit rezista?la frigider sau cum le pastram???
 

Ioana  acum 4 ani 29 Iulie 2009 16:46  

Re: Rosii uscate

am scris, cel mai sigur le poti pastra in congelator un an
daca le pui la frigider rezista cam 1 luna... dar depinde cat de bine sunt uscate. daca a ramas umezeala in ele se vor mucegai chiar si in frigider. daca sunt bine uscate atunci se pot pastra si in borcane in camara sau in frigider tot 1 an.
dar eu ca sa nu risc bunatatea de rosii le pun in congelator


l-am votata pe brancusi cine mai vrea sa-l voteze poate sa o faca aici: [link]
 

Ioana  acum 4 ani 29 Iulie 2009 17:15  

Re: Rosii uscate

a, daca le usti de tot (ca le poti pastra in camara) incat sa nu ramana pic de umezeala in ele (nu cum am scris eu in reteta, eu le-am lasat sa raman flexibile ca sa fie bune de consumat si pus in ulei) ele vor deveni tari si inainte de a le manca asa simple sau a le pune in ulei trebuie sa le rehidratezi, adica le pui in apa fierbinte cca 15 minute.
 

Ruxandra  acum 4 ani 30 Iulie 2009 16:13  

Re: Rosii uscate

Buna Ioana. Ai un site foarte tare, felicitari! Eu locuiesc in Germania si rareori ma inspir de pe site-urile romanesti ptr retete, mi se par oarecum limitate. Site-ul tau arata bine si este foarte inventiv, poti concura cu orice site din afara. L-am adaugat la Bookmark-uri
 

Ioana  acum 4 ani 30 Iulie 2009 16:53  

Re: Rosii uscate

ruxandra, multumesc mult pentru aprecieri siteul acesta a aparut si din cauza aceleiasi "limitari" care o gasesti in restaurantele noastre (cele la care-mi permit eu sa manac cel putin). nu mi-au putut oferi tot ce visam eu sa manac, asa ca m-am apucat sa mi le gatesc eu.
 

ramisimion  acum 4 ani 11 August 2009 08:49  

Re: Rosii uscate

ieri am reusit sa usuc rosiile. arata asa bine in borcan! sunt cele din comert, dar mult mai naturale. maine este randul tartinelor cu fasole.
 

Olga  acum 4 ani 12 Octombrie 2009 17:02  

Re: Rosii uscate

Ioana, blogul tau e ca pestera lui Ali Baba, gasesc bunatati in fiecare cotlon! Da, asa vreau sa fac si eu rosiile uscate! Ieri, in avanpremiera, am facut niste rosii la cuptor, dar nu le-am uscat de tot, ci am mai lasat niste pulpa, pe care am pasat-o dupa ce am indepartat coaja. Apoi am pus rezultatul la congelator pentru sosuri. Dar: partea care venea in contact cu tava (cu hartia de copt de fapt), s-a maronit usor, si ma gandeam ca nu stiu cum sa evit asta cand voi usca rosiile de tot, ca in cazul asta trebuie sa le tin si mai mult in cuptor! E drept ca ieri in prima jumate de ora am tinut focul mai tare, apoi le-am mai tinut o ora la foc mic.
 

Ioana  acum 4 ani 12 Octombrie 2009 17:11  

Re: Rosii uscate

daca tai rosiile in doua sigur nu se va maroni in jurul lor, plus temparatura sa fie mica sa nu sara sucul din ele, ca el se caramelizeaza pe tava... vor iesi perfect
 

Tania  acum 3 ani 14 Decembrie 2009 18:28  

Re: Rosii uscate

Ma amuza sa vad reteta postata pentru ca exact acum fac rosii uscate la cuptor dupa o reteta israeliana si ma gindeam ca daca imi ies sa ti-o dau si tie. E aproape la fel, diferenta e ca temperatura cuptorului la mine e de 70 de grade si timpul de 7-8 ore si am adugat si cimbru (nu stiu ce sint ierburile provence). Ma mai amuza si faptul ca nu numai eu gindesc ca retetele tale nu sint asa de "romanesti" , uite si Ruxandra din Germania gindeste asa/
 

Ioana  acum 3 ani 15 Decembrie 2009 10:13  

Re: Rosii uscate

cum au iesit rosiile? ar trebui sa fie uscate deja
trebuie sa incerci ierburi provence... poate le gasesti de cumparat si in zona ta, sunt minunate in tocanite in special.
 

Dana  acum 3 ani 9 Mai 2010 15:23  

Re: Rosii uscate

Incercati sa inlocuiti sarea de mare cu putin zahar tos.. le da o aroma speciala, probabil se caramelizeaza putin zaharul in timpul coacerii. Eu asa le-am mancat (facute de altcineva) exact dupa reteta asta, insa cu zahar si sunt bestiale
 

Ioana  acum 3 ani 10 Mai 2010 15:12  

Re: Rosii uscate

dana, imi place ideea, voi incerca si varianta cu zahar
 

Ionela  acum 3 ani 17 Mai 2010 14:30  

Re: Rosii uscate

Am facut si eu rosii uscate, au stat vre-o 5 ore la cuptor, apoi le-am pus in borcanel cu ulei de masline si putin usturoi, abia astept sa treaca cele doua saptamani....
 

Ioana  acum 3 ani 18 Mai 2010 10:08  

Re: Rosii uscate

ionela, nu trebuie sa astepti doua saptamani!!! azi le poti consuma. cele doua saptamani sunt termenul de valabilitate, daca le pui la frigider.
 

mihaela  acum 3 ani 5 Septembrie 2010 09:32  

Re: Rosii uscate

acuma inteleg de ce sunt asa scumpe in magazin: o zi intreaga am uscat 2 kg care au ocupat fix un borcan de 400 gr (
dar merita!!! si nu mai zic de mirosul imprastiat in casa....
 

lira  acum 3 ani 18 Septembrie 2010 12:07  

Re: Rosii uscate

Ioana stii ca reteta ta apare in Libertatea pentru femei - Retete, numarul 7/2010??? Ce0i drept, alta poza, dar textul e la fel. Cam mare coincidenta, nu?? Credeam ca sunt si atia mai originali.
 

Ioana  acum 3 ani 20 Septembrie 2010 09:49  

Re: Rosii uscate

nu stiam, nu cumpar revista urata treaba asta cu dat copy/paste, dar macar de data asta au facut-o dintr-o sursa buna, nu?
 

Mioara Vienna  acum 2 ani 16 August 2011 20:18  

Re: Rosii uscate

Ioana de ce spui mereu ierburi provence? Provence este o regiune din sudul Frantei si sunt multe plante aromatice pe care Francezi le folosesc in bucatarie dar..... si noi avem : busuioc, cimbru,cimbrisor,menta,patrunjel,leustean, etc si oregano sau majoran gasim in comert... nu toate gospodinele i-si permit sa dea o gramada de bani pe ierburile la care tu le faci reclama gratis sau nu. Si trecutul rosiilor deja uscate prin otet cu apa nu este tocmai ideea perfecta, pt ca au un miros urat si un gust acru intepator dupa cateva zile. CE ZICI? MAI SERIOS DATA VIITOARE?
 

Ioana  acum 2 ani 17 August 2011 10:13  

Re: Rosii uscate

chiar nu mai am ce zice! ar fi prea multe de explicat dar in acelasi timp am un sentiment ca mi-as raci "tastatura" degeaba.
 

Cristina  acum 2 ani 5 Septembrie 2011 04:19  

Re: Rosii uscate

Merci mult pentru reteta!Am facut si eu acum aceste rosii, delicios, dar as vrea sa stiu daca le pun in congelator intr-o punga? se poate?
 

Ioana  acum 2 ani 5 Septembrie 2011 11:15  

Re: Rosii uscate

in punga tip zip bag se pot congela foarte bine.
 

popescu george[sorina]  acum un an 5 Aprilie 2012 14:17  

Re: Rosii uscate

super...mai demult vroiam acesta reteta.ma gindeam ca rosile se pot usca nu mai in aparatul de uscat fructe si legume [pe care nu-l aveam ] .nu ma gindisem la cuptor ,dar ideia de a le pastra in congelator o aveam,dar este ffff buna ideia ta ca atunci cind vrei sa le consumi,sa le pui in uleil de masline.....MULTUMESC....
 

Stana Pribu  acum un an 3 August 2012 09:32  

Re: Rosii uscate

este buna ideia de a pastra rosiile in congelator.
dar sunt rosii uscate ce se pastreaza in vase deschise ...fac italieni nustiu cum le prepara dar le dau la kg va pup
 

Ioana  acum un an 3 August 2012 10:56  

Re: Rosii uscate

da, daca sunt deshidratate foarte tare (pana devin casante). atunci le poti pastra in vase inchise, nu exista riscul sa mucegaiasca.
 

mihaela  acum un an 16 August 2012 14:28  

Re: Rosii uscate

deci am facut si eu rosiile uscate. eu le-am pus in congelator, ptr ca mi s-a terminat uleiul de masline si asa ca o sa le pun mai incolo in borcane. eu le-am facut in cuptor electric. am bagat 2 tavi odata, la temperatura de 50 de grade. asta e minimul la mine. am pus prima data pe ventilator. cam 2 ore. apoi am schimbat cu incalzirea sus si jos, vazand ca se fac greu. dar cu incalzirea sus si jos s-au facut si mai greu asa ca am schimbat pe ventilator si am dat la 70 de grade. dupa 6 ore am dat mai tare pe 100 de grade...si cam in 11 ore au fost gata (in total cu toate incercarile). le-am ramas un pic moi ca stafidele.
saptaman viitoare fac altele, ca pe atunci am iar rosii mai mici din gradina. sigur data viitoare voi pune direct la 100 de grade si pe ventilator. asa am constatat eu ca merge mai repede procesul. asta ptr cine are cuptor electric!
 

Ioana  acum un an 16 August 2012 14:36  

Re: Rosii uscate

mihaela, rosiile mici si cu multa pulpa (cele lunguiete) se fac cel mai repede. in rest... le lasi pana sunt gata dar cu cat se deshidrateaza mai incet, cu atat isi mentin calitatile mai bine.
 

stela  acum 10 luni 10 Decembrie 2012 15:28  

Re: Rosii uscate

cine a avut rude la tara stie ca ei le uscau la soare ,asa facea o matusa de-a mea si asa fac si taranii italieni ,deci nimic nou ,depinde de zona
 

alexa  acum 3 luni 26 Iulie 2013 13:08  

Re: Rosii uscate

Ioana , am trecut rosiile deja uscate prin apa cu otet cum ai scris si am distrus totul.
ce sa mai fac acum?
 

Ioana  acum 3 luni 26 Iulie 2013 13:12  

Re: Rosii uscate

in borcane sterlizate si acoperite cu ulei. ca sa fii absolut sigura ca nu se strica pe termen lung poti pune borcanele la cuptor la 80-90C si le lasi 30 minute. Le lasi la racit in cuptor pana a doua zi si a doua zi repeti procesul de pasteurizare la cuptor.
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS