Za'atar

Categorii: Retete arabesti, Retete condimente

 

Za'atar
Pinterest

Za'atar este un condiment specific Orientului Mijlociu. Se prepara prin amestecarea unor ierburi (uscate sau proaspete) de genul: cimbru, oregano, maghiran la care se mai adauga sare si seminte prajite de susan, obtinandu-se astfel za'atar verde. Daca se adauga si sumac (otetar mirositor) se obtine za'atar rosu. Sumac este o planta mai greu de gasit la noi, asa ca eu am inlocuit-o cu boia, care va reproduce doar culoarea rosiatica data de sumac, nu si gustul. In cazul in care doriti sa experimentati cu el, in Bucuresti sigur gasiti sumac la magazinele arabesti.

Ingrediente
Za'atar

2 lingurite oregano uscat
2 lingurite maghiran uscat
2 lingurite cimbru uscat
1 lingura patrunjel uscat
1/2 lingurita sare
1 lingura rasa boia dulce (sau sumac)
coaja rasa de la 1 lamaie (uscata)
40 gr susan

Preparare
Za'atar

  1. Puneti toate ingredientele (exceptand susanul) in masina de cafea si mixati pana condimentul devine pudra.Turnati-l intr-un bol.
  2. Intr-o tava (fara grasime) prajiti susanul, putin peste 5 minute. Puteti sa-l gustati sa vedeti daca are gust de prajit.
  3. Macinati si susanul in masina de cafea, dar scurt, nu trebuie sa devina pulbere, doar sa se sparga semintele un pic. Puneti susanul in bol peste condiment si amestecati bine. Pastrati za'atar intr-un borcan inchis.
  4. Se foloseste ca atare sau sub forma de pasta. Pasta se prepara astfel: la 2 linguri de za'atar se adauga 1 lingura ulei de masline si 1 lingura suc de lamaie si se omogenizeaza pana devine pasta. Daca mai e nevoie picurati inca putin ulei de masline. Pasta obtinuta se foloseste pentru a marina pui sau peste pe care il puteti pregati pe gratar sau in cuptor, pentru a unge painea arabeasca. Za'atar se mai amesteca cu branza de iaurt care apoi se foloseste pentru sandwichuri care se servesc mai ales la micul dejun sau se presara peste hummus.
 
Za'atar - Za'atar

1. Za'atar


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 15)  

 

Furikake

26 Mai 2015

Furikake

Condiment toscan

19 August 2011

Condiment toscan

Piper cu lamaie

21 Decembrie 2010

Piper cu lamaie

Garam Masala

24 Septembrie 2010

Garam Masala

 

 

Ana-Maria  acum 7 ani - 19 Ianuarie 2010 19:30  

Re: Za'atar

vesel Recunosc ca , prima data cand mi-au picat ochii pe titlul postarii , am crezut ca faci bascalie de filmul anului "Avatar" vesel ,apoi am aprofundat...mi se pare extrem de interesant....cred ca ii da carnii la gratar o aroma deosebita! imi e pofta
 

ramisimion  acum 7 ani - 19 Ianuarie 2010 23:19  

Re: Za'atar

Ce condiment minunat! Ioana, ai fost foarte inspirata postand aceasta reteta, bravo! Imi place condimentul si nu stiam sa-l prepar. Merci!
 

Ioana  acum 7 ani - 20 Ianuarie 2010 10:11  

Re: Za'atar

ana-maria, nici nu am sesizat similitudinea dintre cele doua denumiri!

rami, demult voiam sa-l prepar dar la inceput nu imi dadeam seama ce gust poate sa aiba si am avut indoieli legate de reteta pe care o aveam eu... pana cand la Rasnov, la un festival de mirodenii, un magazin din Bucuresti facea demonstratii cu produse arabesti, printre care za'atar si harissa. Desi nu aveau spre vanzare acele produse (! habar nu am de ce) le-am gustat si asa mi-am dat seama cam ce trebuie sa obtin daca le fac in casa. Harissa trebuie sa-ti spun ca-mi place mai mult preparata de mine decat cea cumparata (e muuuult mai aromata, la cea cumparata simti doar iuteala), in schimb za'atar e similar.
 

dementzelul  acum 7 ani - 26 Ianuarie 2010 19:01  

Re: Za'atar

zatarul turcii si arabii il mananca cu branza... presara zatar peste branza,este super imi e pofta
 

Daiana Butuza  acum 7 ani - 27 Ianuarie 2010 17:46  

Re: Za'atar

Coaja de lamaie se pune proaspata sau se lasa la uscat?Ma gandesc ca la pasta merge coaja proaspata, dar daca vrem sa pastram condimentul pentru o vreme la borcan nu tare merge, nu-i asa?
 

Ioana  acum 7 ani - 27 Ianuarie 2010 18:27  

Re: Za'atar

da daiana, daca vrei sa pastrezi mai mult coaja uscata ar fi mai sigura. eu am pus proaspata, nu s-a simtit, adica nu a fost umed sau cu cocoloase condimentul dar ca sa nu ai suprize si sa mucegaiasca (daca faci mai mult), mai bine usuci coaja
 

Daiana Butuza  acum 7 ani - 28 Ianuarie 2010 11:59  

Re: Za'atar

Am folosit pana la urma coaja de lamaie uscata(razuita);am pus-o pe calorifer pe hartie de copt pentru vreo 2 ore.Foarte interesant condiment, multumim mult pentru reteta!
 

Ada  acum 7 ani - 24 Martie 2010 21:25  

Re: Za'atar

vesel Am mancat condimentul asta intr-un bazar din Istanbul. Era o taraba plina de astfel de mirodenii de mama-mama. Nici ca vroiam sa mai plec de acolo. imi e pofta Am incercat si eu reteta ta de za'atar si vreau sa-ti spun ca este precum cel din comert, ba sincer mai sanatos ca na, vezi singura ce pui in el. vesel
 

mihaela  acum 6 ani - 22 Mai 2010 11:00  

Re: Za'atar

la carrefour au aparut o sumedenie de condimente arabesti printre care si sumac (aprox 10 ron 100 g)
 

mihaela  acum 6 ani - 22 Mai 2010 21:10  

Re: Za'atar

si am facut azi si za atarul conform acestei retete.........................minunat.... ca si harissa (de 2 ore o miros continuu, pacat ca nu pot sa si mananc cat as vrea )
 

Ioana  acum 6 ani - 27 August 2010 16:50  

Re: Za'atar

Za'atar-ul se prepara in trei moduri diferite: reteta libaneza, siriana și iordaniană. Reteta libaneză, pe care o cunosc eu, este astfel: se culege oregano salbatic (are un gust mai pregnant fata de cel de cultura) la sfarsitul primăverii. Se lasa la uscat, iar dupa uscare se loveste cu ciocanul de lemn pentru a se sfarma și se cerne in sita pentru indepartarea crengutelor. Se adauga sare, summac macinat (in proportie de aprox. 1/10, dupa gust) și susan intreg rumenit in tigaie fara ulei. Se serveste cu ulei de masline si lipie la micul dejun.
 

Mihai  acum 6 ani - 30 August 2010 20:39  

Re: Za'atar

Ioana, in opinia (si din experienta) ta se mai poate folosi masina de cafea pentru macinat cafeaua sau prinde miros de la condimente?
 

Ioana  acum 6 ani - 31 August 2010 15:46  

Re: Za'atar

prinde miros. mai ales dupa ce macini coriandru sau cumin nu mai scoti mirosul vesel desi sterg masina cu un servetel umed dupa folosire tot ramane mirosul. oricum, eu o folosesc doar pentru condimente, nu macin cafea in ea.
 

Zial  acum 5 ani - 5 Aprilie 2012 05:00  

Re: Za'atar

Za'tar se prepara in diverse moduri in diferite zone ale orientului mijlociu. Uneori reteta contine si chimion, chimen dulce, coriandru si uneori si seminte de chimen. Deci se poate spune ca acest mix se prepara in mai multe moduri, nu se rezuma la 3.
 

TORNADO   acum 3 ani - 9 Februarie 2014 20:43  

Re: Za'atarK"""

AM FACUT ACEST PRODU SI ESTE DEOSEBIT INCERCATI ESTE SUPER OK VOI INCRCA SI CIND VOI AJUNGE IN ROMANICA vesel vesel
 

Ana  acum 2 ani - 19 Decembrie 2014 13:37  

Re: Za'atar

Palestinienii si evreii fac za'atar cu isop. La noi nu cred ca se gaseste aceasta planta... Am mancat humus cu za'atar si ulei de masline facut in casa, in Betlhem si are o aroma deosebita. Cred ca se gaseste si la magazinele kosher, pentru cei care nu locuiesc in Romania.
 

Solomon  acum 9 minute - 4 Aprilie 2017 13:15  

Re: Za'atar

Am mancat prima dsta za'atar in Israel in 2006,de atunci i-am dus dorul. Am facut reteta de mai multe ori incepand cu anul 2011 si cred ca a sosit timpul sa va multumesc ptr rrteta.ps.varianta mea este cu sumac
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus