Chapati, paine indiana integrala

Retete aluaturi Bucataria indiana Retete de post Retete ieftine Retete rapide

Reteta Chapati, paine indiana integrala

Lipie fara agent de crestere, din faina integrala de grau, apa si sare.

E minunata si se prepara atat de repede! Cand vreti rapid paine din faina integrala asta e calea. Este buna cu orice mancare indiana cu sos, dar o puteti folosi pe post de lipie pentru gyros, kebab sau rulou cu feta.

Ingrediente

125 gr faina integrala de grau (BL 196)
150 ml apa
1/2 lingurita sare
1 lingura ulei
putina faina alba (pentru intins foile)

Portii: 2

  1. Apa cu sarea se pune intr-o craticioara si se aduce la fierbere.
  2. Faina se pune intr-un bol larg. Se toarna apa fiarta peste ea si se amesteca cu o lingura de lemn pana faina absoarbe toata apa si se umezeste, fara a fi necesar inca sa devina un aluat "legat". Se acopera vasul cu un prosop si se lasa sa stea 5 minute.
  3. Se framanta aluatul cu mana data cu ulei, timp de 2-3 minute, doar pana devine omogen, apoi se acopera iar si se mai lasa sa stea 5 minute.
  4. Se framanta iar aluatul cu mana inca 5 minute. De 2-3 ori in acest timp luati aluatul si-l loviti de masa de 10 ori. Va rezulta un aluat omogen, un pic lipicios. Daca e foarte lipicios, dati-va mainile cu faina alba de 2-3 ori in timpul framantatului.
  5. Pe masa de lucru data cu faina (am folosit faina alba la intins), impartiti aluatul in 6 bucati egale. Dati-le forma de bila si lasati-le pana se incinge tigaia.
  6. Incingeti o tigaie groasa de fonta, 5 minute, la foc mare. Dati focul la mediu sub ea. Alaturi porniti la maxim inca un ochi de plita (pe el veti finisa painile).
  7. Intindeti subtire foile de aluat (cca 15 cm diametru), sa fie subtiri ca si clatitele.
  8. Coaceti cate o foaie o data. Asezati foaia in tigaie si coaceti 30 secunde, doar pana se usca un pic. Intoarceti-o si coaceti-o si pe cealalta parte 30 secunde. Pe partea asta vor aparea cateva puncte rumene. Cel mai usor se intorc foile folosind un cleste de bucatarie (e practic si nu riscati sa gauriti foile).
  9. Luati foaia si asezati-o pe ochiul pornit la maxim, cu prima parte coapta in jos. Lasati-o doar pana se umfla la maxim, apoi intoarceti-o inca 5 secunde si pe partea a doua. Pe paine vor aparea puncte rumene. Lucrati rapid, nu lasati prea mult painile pe ochi, ca sa nu se arda.
  10. Pe masura ce coaceti painile, asezati-le pe o farfurie larga si tineti-le acoperite cu un capac sau folie de aluminiu. Sunt mai bune imediat, dar se pot pastra 2-3 zile intr-o punga. Se pot reincalzi pe tigaia fierbinte.

Faina amestecata cu apa fierbinte

Faina amestecata cu apa fierbinte

Aluatul framantata a doua oara

Aluatul framantata a doua oara

Formam 6 bile

Formam 6 bile

Coacem foaia 30 secunde pe prima parte

Coacem foaia 30 secunde pe prima parte

Coacem si pe a doua parte 30 secunde

Coacem si pe a doua parte 30 secunde

Mutam foaia pe ochiul pornit la maxim pana se umfla

Mutam foaia pe ochiul pornit la maxim pana se umfla

Chapati, paine indiana integrala

Chapati, paine indiana integrala

Comentarii (23)

 

Ultimele comentarii

Mirela  acum 8 ani - 19 Februarie 2016 11:00  

Am salvat explicatia, multumesc inca o data! :)
 

Ioana  acum 8 ani - 19 Februarie 2016 11:13  

la notatia ungureasca numerele sunt cu un 0 in minus (de aceea 550 e 55).
 

Marius   acum 8 ani - 19 Februarie 2016 20:26  

Am facut ieri. Super au iesit. O intrebare CUM POT ADAUGA O RETETA LA FAVORITE.? Multumesc.
 

Ioana  acum 8 ani - 20 Februarie 2016 11:01  

He, he! Suuuper fain.
ca sa o adaugi la favorite, dai click pe "inima cu semnul plus" aflata chiar sub poza mare (in dreapta icon-urilor de facebook si pinterest).
 

Marius   acum 8 ani - 20 Februarie 2016 21:10  

Multumesc pentru raspuns. Problema era la mine ca eu intru pe site-ul tau de pe un smartphone si mie nu imi apareau acele iconite pentru a salva.Am uitat sa mentionez ca aceasta paine indiana am folosit-o la saorma. Multumesc pentru reteta.
 

Ioana  acum 8 ani - 20 Februarie 2016 21:16  

Merci ca mi-ai atras atentia. Am scos facilitatea de social de pe telefoane dar am uitat de Favorite... O sa corectez aceasta scapare.
 

Mari Ana  acum 8 ani - 22 Februarie 2016 14:45  

Mie aluatul mi-a iesit cam moale si lipicios (am folosit Grania de la Pambac), am mai adaugat faina integrala si la a doua tura de framantat am tot pus faina alba pe maini. Dar de trantit de 10 ori de masa mi-a iesit, :) Cred ca trebuia sa le intind mai subtiri, nu s-au umflat prea mult pe flacara directa, dar gustul a fost bun oricum. Iar combinatia cu dal a fost nemaipomenita, a echilibrat perfect gustul condimentat.
 

Ioana  acum 8 ani - 22 Februarie 2016 18:08  

da, probabil mai subtiri. poate reusesc sa fac un filmulet cu ele sa vedeti cat de subtiri trebuie sa fie si consistenta aluatului.
 

Raluca  acum 7 ani - 7 Martie 2016 22:42  

Mi-au iesit f gustoase, desi cam dificil de lucrat, adica e destul de lipicios aluatul. Prima s-a umflat exact ca in poza, restul mai putin. Sunt incantata sa le pot face acasa!
 

Ioana  acum 7 ani - 8 Martie 2016 09:56  

Raluca, foarte ciudat ca ultimele nu s-au umflat. doar era acelasi aluat si banuiesc ca le-ai intins la fel....
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...