Prajitura cu nuca si cafea

Retete desert Retete de Craciun Retete romanesti

Reteta Prajitura cu nuca si cafea

Reteta o am de la mama mea. E perferata ei de Craciun si am executat-o fara abatere de la reteta ei. Desi blatul este extrem de bun, pentru mine crema de unt e un pic cam mult. Stiu insa ca multora le place acest tip de crema si am lasat-o asa, insa eu as fi preferat o crema de ciocolata in loc, mai ales ca as putea folosi galbenusurile ramase de la blat ca sa o prepar.

Ingrediente

250 gr unt la temp. camerei
250 gr zahar
250 gr nuca
200 gr faina alba
1 plic praf de copt
6 oua (doar albusurile)

Crema de unt

200 gr unt la temp. camerei
200 gr zahar pudra
1 lingura rasa cafea instant (dizolvata intr-o lingura de rom)
1 lingura cacao
200 gr nuca

  1. Se freaca untul cu mixerul pana devine cremos. Se adauga faina cernuta cu praful de copt si nuca macinata impreuna cu zaharul. Se omogenizeaza bine.
  2. Se bat spuma tare albusurile de la cele 6 oua cu o priza de sare.
  3. Se incorporeaza spuma in aluat in 4 transe, amestecand usor cu o paleta, de sus in jos, astfel incat aluatul sa ramana cat mai pufos.
  4. Se unge cu unt o tava si se tapeteaza cu faina. Se toarna aluatul in tava si se niveleaza.
  5. Se da tava la cuptor, la 180C pentru 30-35 minute. Faceti testul cu scobitoarea pentru a fi siguri ca e gata.
  6. Se lasa blatul sa se raceasca complet.
  7. Pana atunci prajiti nuca la 180C, timp de 10 minute, amestecand de 2-3 ori in ea. Scoateti-o pe un prosop curat si frecati-o intre palme ca sa se curete de coji. Tocati nuca cu cutitul.
  8. Frecati ingredientele de la crema (exceptand nuca) cu mixerul pana compozitia este spumoasa.
  9. Puneti crema peste blat si nivelati. Presarati deasupra nuca prajita.

Aluat, pasul 1

Aluat, pasul 1

Aluatul pentru blat

Aluatul pentru blat

Aluatul in tava

Aluatul in tava

Blatul copt

Blatul copt

Prajitura cu nuca si cafea

Prajitura cu nuca si cafea

Comentarii (50)

 

Ultimele comentarii

laura  acum 9 ani - 21 Decembrie 2014 20:27  

si eu am facut-o de multe ori,luata de la tine,dar am adaugat galbenusuriile,asa cum explica Rodica in unul din comentarii,si este`pacat sa un probezi si sa adaugi in reteta si acel pas....f buna prajitura,multumim!!!
 

Alexandra  acum 8 ani - 27 Februarie 2016 14:16  

Buna, Ioana! Ai putea sa-mi spui dimensiunile tavii folosite, te rog?
 

Ioana  acum 8 ani - 27 Februarie 2016 19:22  

20 x 32 cm
 

Mirela  acum 7 ani - 3 Octombrie 2016 12:16  

Cred ca ar merge facuta in forma rotunda, ca un tort, sau nu?
 

Ioana  acum 7 ani - 3 Octombrie 2016 13:02  

da, o tava cu diametrul cam de 28 cm.
 

Adina  acum 6 ani - 22 Decembrie 2017 16:29  

Buna ziua, untul ce grasime trebuie sa aiba?
 

Ioana  acum 6 ani - 23 Decembrie 2017 12:21  

cam la toate retetele folosesc unt gras, peste 80% grasime.
 

Alice  acum 6 ani - 6 Martie 2018 21:10  

Am primit cerere de la musafiri sa fac un desert romanesc. Si fiindca papanasii nu mi se par prea festivi si mai ales trebuie sa ii servesti pe loc, eram in dilema. M-ai salvat cu prajitura asta :). Am mancat de multe ori acasa prajitura si nu am gasit-o in alta tara. Chiar este una autohtona :).
 

Alice   acum 6 ani - 11 Martie 2018 13:20  

A fost un succes! Am primit complimente inclusiv de la un bucatar, care m-a intrebat cum se numeste prajitura. Prajitura cu nuca ?
 

Lily  acum 2 ani - 5 Martie 2022 03:07  

Buna. E foarte buna prajitura.a fel ca a ta faceam de multi ani, numai ca eu frecam galbenusurile cu putin zahar si cand prajitura era aproape gata le adaug peste si mai sta la cuptor pana se coace galbenusul. Cand e rece se adauga untul exact ca in reteta ta.
O bunatate. Era reteta preferata a tatei si nu numai.
Multumesc ca mi-ai amintire de ea. ?Chiar acum o sa o fac.

 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...