Retete Culinare : e-Retete

 

Zacusca cu ciuperci

Categorii: Retete cu ciuperci, Retete cu legume, Retete de Muraturi si Conserve, Retete de post, Retete romanesti

 

Zacusca cu ciuperci. Imagini pas cu pas pentru zacusca cu ciuperci

Dupa cum v-am zis eu nu fac zacusca din cauza spatelui care nu rezista atatea ore langa aragaz si la cea postata azi nici macar nu ma pot lauda ca am ajutat cat de putin. Era pregatita o expeditie la mama mea sa va pot oferi reteta pas cu pas in imagini dar stiti cum se intampla... eu sunt la Cluj, ea in Salaj, apar tot felul de probleme si nu am mai ajuns... Dar instructiunile sunt foarte clare, reteta e garantat buna, iese o zacusca excelenta.

Si culoarea!!! e ceea ce-mi place la toate tipurile de zacusca ale mamei, e de un portocaliu viu, exact cum o vedeti in poza, nu-i niciun trucaj

Iar gustul, il pot recunoaste oricand. Anul trecut mama a crezut ca ne pacaleste. Nu a avut ea vreme de pus conserve pe iarna si ca atare nu a pus nici zacusca. Pe la mijlocul iernii ne-a intrebat ce sa ne trimita (da stiu.... mai trimite pachete desi am un site culinar) si eu am zis "ZACUSCA!!!!" Dupa cateva zile vine pachetul cu zacusca de vinete si fasole. Eu si fratele meu deschidem un borcan cu vinete, intindem pe paine, muscam si.... bleahhhh... "CE E ASTA?" am strigat deodata. Apare Radu si ne intreaba ce-am patit. Ii spunem ca zacsuca e stricata, se mai intampla ca unele borcane sa ia aer si sa se acreasca. El deschide alt borcan, facem iar tartine si... iar bleahhh.... Radu manca linistit si se uita traznit la noi, zacusca era buna dupa parerea lui. Si atunci ne-am dat seama: Nu e zacusca mamei, e clar ca buna ziua! Am sunat-o si am intrebat-o ce e cu zacusca, de unde o are si a trebuit sa recunoasca ca nu a pus si cum nu a vrut sa ne dezamageasca a luat de la o prietena.

Morala? Nicio zacusca nu e ca a mamei, probabil toti ziceti asta nu? Cu toate astea eu zic ca merita sa incercati aceasta reteta.Chiar e cea mai buna!

Reteta e aceeasi si pentru zacusca de vinete si cea cu fasole... in caz ca nu agreati ciupercile.

  1. Zacusca de fasole: folositi in loc de ciuperci 2 kg fasole fiarta dar o lasati intreaga, nu o macinati. O puneti la fiert in acelasi moment in care am scris ca se pun ciupercile (punctul 6 din reteta de mai jos). Trebuie sa adaugati si 3-4 frunze de dafin cand caliti gogosarii.
  2. Zacusca de vinete: folositi 12 vinete mari si frumoase pe care le coaceti si apoi le curatati folosind metoda de aici. Dati-le prin masina de carne. Le puneti la fiert in acelasi moment in care am scris ca se pun ciupercile (punctul 6 din reteta de mai jos).

Ingrediente pentru Zacusca cu ciuperci

30 gogosari rosii
20 ardei grasi galbeni
1-2 ardei iuti (dupa gust)
12 cepe
1 l ulei
1 l bulion
2 kg ciuperci din conserva sau 3 kg ciuperci proaspete (de preferat ghebe)
3 linguri sare

Portii: 15-16 borcane de 400 ml

Zacusca cu ciuperci - Preparare

  1. Dati toate legumele prin masina de tocat carne, dar pastrati-le in vase separate, caci nu vor fi prajite in acelasi timp. Gogosarii rosii puneti-i intr-o strecuratoare asezata pe un bol pentru a colecta sucul.
  2. - ciupercile daca sunt din conserva scurgeti-le bine si apoi dati-le prin masina.
    - ciupercile daca sunt proaspete puneti-le intr-o oala, acoperiti-le cu apa si dati-le cateva clocote bune; scurgeti-le, treceti-le sub jet de apa sa se curete bine si apoi taiati-le bucati mari; puneti-le intr-o oala cu ulei la calit pana se evapora apa de pe ele. Asezati-le apoi intr-o strecuratoare sa se scurga grasimea; dati-le prin masina de tocat.
  3. Intr-o oala mare si larga incingeti uleiul si adaugati ceapa si sarea. Caliti pana se inmoaie bine, cam 10 minute. Amestecati mereu, pe foc mediu.
  4. Adaugati ardeii galbeni, ardeii iuti si gogosarii peste ceapa si caliti pana acestia se inmoaie foarte bine. Focul trebuie sa fie la mediu spre mic si trebuie sa amestecati constant. Un semn ca sunt gata e cand incepe sa se adune putin ulei deaupra. Dureaza cam 40-50 minute.
  5. Adaugati in oala sucul colectat de la gogosari si bulionul (fierbinti ca sa nu opriti fierberea zacustii!!!!).Lasati 10 minute sa clocoteasca.
  6. Adaugat ciupercile tocate. Mai fierbeti cam 20 minute si nu uitati sa amestecati mereu. In acest timp raciti putina zacusca si gustati si mai adaugati sare daca e necesar.
  7. Sterilizati borcane in cuptor (la 200C) pentru 20 minute. Cat sunt fierbinti asezati in ele zacusca. Treceti o lingura prin fiecare borcan ca sa nu ramana goluri. Asezati deasupra o aspirina (astfel evitati dunstuirea) si apoi capsati borcanele. Lasati-le la racit sub o plapuma peste noapte. Pastrati in loc racoros.

 
Click pe imagini pentru a mari

Zacusca cu ciuperci
Zacusca cu ciuperci

 

5 82

 

 

Retete similare 

Pui cu ghebe si vin rosu la cuptor Ciuperci cu branza albastra si couscous
Pui cu ghebe si vin rosu la cuptor Ciuperci cu branza albastra si couscous
Taietei cu ciuperci Ciuperci gratinate
Taietei cu ciuperci Ciuperci gratinate

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Zacusca cu ciuperci" »

 

Comentarii

angela  acum 5 ani 12 Octombrie 2008 22:12  

Re: Zacusca cu ciuperci

nu am mai vazut pana acum zacusca cu ciuperci ,doar cu fasole sau cu vinete.felicitari mamei tale !
 

Ioana  acum 5 ani 13 Octombrie 2008 10:20  

Re: Zacusca cu ciuperci

la noi se face, mai ales daca sunt ghebe in anul respectiv. dar de baza si la noi e cea cu vinete.
 

maria  acum 5 ani 14 Octombrie 2008 10:05  

Re: Zacusca cu ciuperci

nici eu nu am mai vazut zacusca cu ciuperci dar la cat arata de bine as gusta imediat!
 

cornelia  acum 5 ani 6 Februarie 2009 10:11  

Re: Zacusca cu ciuperci

draga Ioana, si fata mea face ca si tine ( BLEAHHH ! ) la orice alta zacusca ce nu e ca a mamei ei.. Si, ca si mama ta, in toamna trecuta, am sarit si eu, cu multa gratie, peste capitolul "zacusti" Dar aveam sa platesc scump (la propriu ! ) aceasta "saritura", caci a trebuit sa le prepar acum, in plina iarna, ca sa-i trimit totusi cateva borcane acolo unde traieste ea acum - la Londra! Ca n-o puteam lasa, nu-i asa?, sa tanjeasca atat de amarnic dupa bucatele ei preferate...Ca numa' o fata are mama
Asa ca am inlocuit gogosarii cu ardeii grasi, rosii, care se gasesc acum in comert.Si ca sa capete un gust cat de cat mai acatarii, mai intai i-am copt.
*Spre deosebire de modul clasic de a prepara zacusca, eu am preferat intotdeauna sa las sa se vada si sa se simta mai bine legumele, asa ca nu dau nimc la masina de tocat, ci le maruntasc pe toate cu cutitul, ca la o tocana obisnuita.
*Zacusca de peste este si ea excelenta !
Se poate folosi peste proaspat (crap), dar si peste congelat (cod, merluciu, macrou).
Pentru o doza (18 borcane de 400 g) de zacusca de peste sunt necesare:
- 4 kg peste
- 1,250 l ulei
- 1 kg ceapa
- 1 kg morcov
- 2 kg gogosari
- 1 l suc de rosii
- 2 linguri miere de albine (sau zahar)
- sare (dupa gust)1
- 1 lingura de cimbru uscat
- 4-5 frunze de dafin
- 1 lingura de piper boabe
- chili (dupa gust)
*Pestele se pune intr-o tava impreuna cu sare, piper, dafin, un pahar de ulei, unul de otet de 9* si unul de apa. Se lasa la cuptor, la foc mic, aprox 5 ore (se macereaza astfel toate oscioarele!). Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa sa se racoreasca, apoi se da prin masina de tocat.
* Intr-o cratita larga, se incinge 1l de ulei (25o ml se pun cu pestele in tava), se caleste ceapa (pana devine sticloasa doar), apoi de adauga morcovul ras pe razatoarea mica. Atunci cand si acesta s-a mai inmuiat, se adauga gogosarii dati prin masina de tocat ( eu ii prefer copti si tocati apoi cu cutitul).Se subtiaza su sucul de rosii (in care am dizolvat mierea sau zaharul) si se adauga celelalte condimente.Se pune in borcane ca orice alta zacusca.
***Dupa un asemenea tur de forta (munca mea contra cronometru plus cei aproape 3000 de km parcursi pe soselele Europei de catre niste prieteni ai ei), iata ca fata mea primea, in sfarsit, "zacusca mamei" si nicidecum cine stie ce BLEHHH...Deh, ca o fata are mama...
 

cosmina  acum 5 ani 17 Februarie 2009 21:32  

Re: Zacusca cu ciuperci

Fetele mele am facut azi zacusca de ciuperci....ms ms ms de reteta...din fericire sotul m-a laudat,ca nici la mama lui acas n-a mancat mai buna zacusca
 

Ioana  acum 5 ani 17 Februarie 2009 21:49  

Re: Zacusca cu ciuperci

deci n-am avut dreptate! o zacusca mai buna decat la mama acasa e cea de la nevasta excelent, sa o consumati cu placere pe toata!
 

jeny  acum 5 ani 24 Februarie 2009 06:25  

Re: Zacusca cu ciuperci

cornelia cu prima parte a retetei[pana la scos pestele din cuptor]si cu mica diferenta ca eu m-ai adaug si pasta de tomate dizolvata in apa care o adaug la cuptor ai ajuns la conserva de peste pe care eu o asez fierbinte inborcane de 400g si sterilizez de 2 ori cate 30 min si asa am conserve de peste facute de mine .
 

jeny  acum 5 ani 24 Februarie 2009 06:27  

Re: Zacusca cu ciuperci

insa voi incerca si aceasta zacusca [camara trebuie sa fie plina mereu]
 

jeny  acum 5 ani 24 Februarie 2009 06:31  

Re: Zacusca cu ciuperci

o intrebare am draga cornelia ceapa se toca prin masina sau cu cutitul?eu as prefera-o cu masina ca scap m-ai repede[o toaca sotul]
 

cornelia  acum 5 ani 24 Februarie 2009 11:50  

Re: Zacusca cu ciuperci

jeny draga, reteta clasica prevede ca ceapa sa fie data la masina...doar eu am damblaua asta, ca sa simt eu fiecare leguma...
Asa ca te poti conforma linistita...sunt si cel putin doua avantaje : tu te dovedesti a fi o bucatareasa desavarsita, care se conformeaza canoanelor, iar sotul tau are o ocazie minunata sa mai lacrimeze si el pentru cate toate se simte cumva vinovat (fata de tine, evident) si nu i s-a ivit ocazia s-o faca...(deh, si baietii mai plang cateodata.. )
PS tu crezi cumva ca EU am tocat ceapa?!? Puteam s-o fac, dar de o vreme il simteam pe sotul meu cu cugetul cam incarcat...
 

jeny  acum 5 ani 27 Februarie 2009 08:52  

Re: Zacusca cu ciuperci

si uite asa ne alegem si cu ceapa tocata s icu sotiI cu ochii in lacrimi, ca bine zici cornelia ai mare dreptate ,am notat reteta ta si la vara am un nou fel de zacusca in camara.MULTUMESC
 

angela  acum 5 ani 27 Februarie 2009 19:41  

Re: Zacusca cu ciuperci

un sfat pt. sotii lui cornelia si jeny: de ziua femei cumparati-le sotiilor voastre cate un mic robot de bucatarie! in acest fel evitati multe lacrimi si veti fi si premiat de catre sotia fericita pt. cadoul primit!
 

raisa  acum 5 ani 25 Aprilie 2009 19:24  

Re: Zacusca cu ciuperci

cei mai bun de cat sa manci cv bun in fiecare dimineata:
 

oana   acum 5 ani 29 Mai 2009 22:50  

Re: Zacusca cu ciuperci

buna ,sunt oana! am 22 de ani si locuiesc in italia este prima data in viata mea cand fac zacusca si am sa incerc reteta ta de zacusca dar cu vinete(daca iese buna am sa o fac si pe cea cu ciuperci)sper sa imi iasa ceva.multumesc pt reteta
 

elenush  acum 5 ani 16 Iunie 2009 20:28  

Re: Zacusca cu ciuperci

e soooooooooooper buna zacusca iti lasa gura apa e cea mai buna zacusca pe care am mancato vreodata, e zacusca bunicii mele de la patrauti.
 

anna  acum 5 ani 18 August 2009 23:12  

Re: Zacusca cu ciuperci

imi place zacusca la nebunie shi anul acesta voi face shi eu cv nou:zacusca de peste...cu ciuperci shi cu vinete e delicioasa...pt ca o face mama...
 

mariana  acum 4 ani 9 Septembrie 2009 18:22  

Re: Zacusca cu ciuperci

secretul la ori ce zacusca sa iasa buna este sa coci ardeii,gogosarii etc. si sa pui un pic busuioc pofta buna
 

sorin  acum 4 ani 9 Septembrie 2009 22:10  

Re: Zacusca cu ciuperci

Ma declar un impatimit devorator de zacusca si dupa cum spun multi de la nimeni nu e ca de la mama, dar eu vreau sa incerc sa fac singur anul acesta o zacusca .
Am tot cautat mai multe retete dar nu ma prea multumesc retetele. Nu ma impaca ideea ca sa pun bulion sau sa trec legumele prin masina de tocat.
Chiar nu exista o reteta care sa imi spuna cum sa fac o zacusca gustoasa si aspectuasa cu legume proaspete si tocate la cutit ?
Chiar daca acum ne-am modernizat si e adevarat ca nu prea mai avem timp pentru o zacusca adevarata; eu oricand as sacrifica cateva ore in plus si as munci suplimentar, mai bine sa imi iasa 5 borcanele de zacusca adevarata decat 30 de ALTCEVA. Prefer calitatea in locul cantitatii.

CE ZICETI,MA AJUTA CAREVA?
 

Claudia  acum 4 ani 18 Septembrie 2009 16:16  

Re: Zacusca cu ciuperci

Pai, Sorine, la toate retetele poti sa toci manual legumele, in loc sa le dai prin masina. Iar bulionul se poate inlocui cu suc de rosii facut in casa.
 

sorin j.  acum 4 ani 20 Septembrie 2009 11:59  

Re: Zacusca cu ciuperci

mersi pt reteta am facut totul cum ai scris dar nu inteleg un lucru borcanele nu se mai fierb citeva minute cu tot continutul ? e prima data cind fac zacusca dar nu am auzit pina acum sa faci conserve pt iarna si sa nu le fierbi cateva minute ! nu se strica repede ? si inca ceva nu am dat aspirina deasupra are ceva ?
 

Ioana  acum 4 ani 20 Septembrie 2009 12:18  

Re: Zacusca cu ciuperci

daca pui aspirina nu mai trebuie fierte in borcan (dunstuirea se numeste procesul pe la noi). dar daca nu vrei sa pui aspirina deasupra, atunci da, le fierbi 10 minute ca sa nu se strice
 

ramisimion  acum 4 ani 20 Septembrie 2009 13:25  

Re: Zacusca cu ciuperci

am facut si eu zacusca saptamana asta plecand de la reteta ta. am muncit cam mult la ea pt. ca am copt legumele, le-am taiat pe toate cu cutitul si nu am pus bulion ci am fiert 3 kg de rosii, le-am oparit, curatat si taiat cubulete si le-am adaugat la pasul 5. rezultatul a fost pe masura muncii, extraodinar. am facut o portie cu vinete si una cu ciuperci. mi-au iesit 12 borcane cu vinete si 10 cu ciuperci. sotul meu mi-a zis sa nu fac la nimeni vreun borcan cadou ca la cat am muncit trebuie sa o savuram doar noi, asa cate o felie, doua pot sa mai ofer prietenilor, dar nu mai mult.
ioana, incet, incet cu retetele tale si ale mamei dulapul de iarna se umple. un mic secret, dulceturile facute dupa retetele tale sunt cele mai apreciate. azi am facut clatite si le vom umple cu dulceata de prune cu nuci si stafide. mie imi plac cel mai mult cu inghetata. duminica minunata!
 

Ioana  acum 4 ani 21 Septembrie 2009 10:14  

Re: Zacusca cu ciuperci

la dulceturi imi place sa adaug arome noi, astfel incat sa obtin ceva diferit decat dulceturile cu care suntem obisnuiti... cred ca asta e secretul lor. da' ma bucur tare ca acele combinatii de arome sunt pe placul vostru
 

delia  acum 4 ani 7 Octombrie 2009 20:52  

Re: Zacusca cu ciuperci

Da, cum spunea Ioana ardeii si gogosarii trebuiesc copti sa fie mai gustoasa.
 

mary s  acum 4 ani 13 Octombrie 2009 14:43  

Re: Zacusca cu ciuperci

buna,nu aveti o reteta pt. conopida murata?multumesc.
 

Ioana  acum 4 ani 13 Octombrie 2009 14:47  

Re: Zacusca cu ciuperci

daca te intereseaza reteta de conopida murata in gogosari, pot sa cer reteta de la mama. arata foarte frumos in borcane
 

mary s  acum 4 ani 13 Octombrie 2009 15:40  

Re: Zacusca cu ciuperci

ok, daca nu stii alta,incerc pe aia care o ai.
 

mary  acum 4 ani 6 Septembrie 2010 17:24  

Re: Zacusca cu ciuperci

abia ast sa o incerc si eu chiar saptamana aceasta pt ca arat f bine in poze.Sper sa imi iasa
 

rami  acum 3 ani 7 Septembrie 2010 13:40  

Re: Zacusca cu ciuperci

super tare reteta.iubesc ciupercile in special ghebele.o sa incerc reteta chiar pentru iarna asta ,abia astept sa o dau gata pe soacramea
 

alina  acum 3 ani 24 Septembrie 2010 22:11  

Re: Zacusca cu ciuperci

am sa incerc si eu,cred ca e delicioasa.mie imi place orice mancare cu ciuperci
 

ioana hodor  acum 3 ani 5 Octombrie 2010 11:39  

Re: Zacusca cu ciuperci

Am facut zacusca cu ciuperci ,e foarte buna.o sa fac si cu vinete sper sa imi iasa la fel. mersi pt reteta e bestiala zacusca asa zice sotu
 

gospodina  acum 3 ani 5 Octombrie 2010 18:41  

Re: Zacusca cu ciuperci

incercati sa faceti zacusca fara a da legumele prin masina de tocat(iese in final un terci colorat). Taiati ardeii julien, ceapa pestisori iar ciupercile feliute, iese o zacusca aspectuoasa , si nu in ultimul rand vezi ce ingrediente are, nu? Pofta mare!
 

edith  acum 3 ani 12 Octombrie 2010 16:06  

Re: Zacusca cu ciuperci

Sorin, am sa te ajut eu cu reteta pe care o dorest.....2kg de ceapa rosie o toci la mana si o calesti in 1 L ulei de masline (nu extra virgin) ptr inceput pui 1/2 apoi mai adaugi, 5 cut de ciuperci, le strecori,le speli si le toci la cutit si le calesti cu ceapa in continuare apoi 2 kg de ardei capia copt si taiat cubulete tot la cutit, mesteci si daca mai e nevoie mai pui ulei, pana simti ca devine pastoasa apoi adaugi pulion dupa gust ,foi dafin, piper, sare, cimbru crud daca ai daca nu, uscat si putin busuioc.il pui in borcane cand uleiul a iesit la suprafata si il mai fierbi la baie Marie 15 min . E delicios ! sa ma contactezi dupa ce gusti. Pofta buna, Sorin!
 

Flo  acum 3 ani 7 Aprilie 2011 19:49  

Re: Zacusca cu ciuperci

De ce nu vreti voi,toamna sa coaceti ardei kapia si gogosari,ii puneti la congelator si cind aveti chef,iarna,va faceti zacusca proaspata,de umbla vecinii disperati,din cauza mirosului.Nu as recomanda vinetele,deoarece se afuma foarte repede si da zacustii si un gust amarui.
 

Catalina Farcau Steinhouse  acum 3 ani 25 Iulie 2011 23:29  

Re: Zacusca cu ciuperci

Ioana, aspirina care se pune deasupra - e strivita sau intreaga? Cate una in fiecare borcan? Merci, sper sa imi fac curaj pe weekendul viitor si sa ma apuc de o tura!
 

marilena  acum 3 ani 1 August 2011 15:27  

Re: Zacusca cu ciuperci

zacusca de peste? n-am stiut ca exista asa ceva. pare a fi f. f.f. buna. am sa incerc. multumesc, cornelia!
 

stefan  acum 3 ani 25 August 2011 13:16  

Re: Zacusca cu ciuperci

Doamnelor si Dominisoarelor (care mai sunteti) mi-a venit o idee, vis a vis de reteta cu ciuperci. Ce parere aveti ? Pnetru ca arata (si se pare) ca este asa de buna, oare ce s-ar intimpla daca am combina "zacusca de ciuperci" cu "zacusca de vinete" ??? Eu cred ca nu s-ar bate ci, dimpotriva, ar putea sa iasa o "materie" grozava. Oricum, am in plan sa incerc varianta asta, impreuna cu cea "originala". MUltumesc foarte mult pentru reteta "mamei" si va doresc tuutror "purtatoarelor de fuste" toate cele bune ! Iar daca nu ati aflat pana acum (atunci e rau de tot, ) si noi barbatii stim sa ne descurcam prin cratite si oale si ... nu numai chiar daca trebuie sa mai plangem uneori !!! Mai spala ochii !!! Spor la lucru va doresc tuturor si foarte mult bine !!!
 

nela  acum 2 ani 22 Decembrie 2011 14:59  

Re: Zacusca cu ciuperci

buna fetele.eu la zacusca de fasole verde adaug si boabe de porumb.iar ardeii si gogosarii ii coc fiindca are gust mai bun.dupa cea cu ciuperci nu ma omor.
 

nela  acum 2 ani 22 Decembrie 2011 15:01  

Re: Zacusca cu ciuperci

si era sa uit,intotdeauna fierb borcanele la bel-maren.
 

Gabriela Pop  acum 2 ani 27 Iulie 2012 23:25  

Re: Zacusca cu ciuperci


Zacusca e mult mai gustoasa si usor de digerat daca toate ingredientele cunt coapte:vinete, ardei gras , ardei capia si gogosari.Eu le coc pe parcurs le congelez si prin octombrie fac 1-2 portii de zacusca de vinete , in iarna mai fac o portie , iar anul acesta am facut si in primavara o portie.
Reteta mea , de fapt reteta mamei mele:
5kg vinete
5kg gogosari
2 kg ardei capia
1 kg ardei gras
700-800 gr ceapa
1 litru ulei
suc de rosii 1l-1l1/2
sare
piper
foi de dafin

La zacusca cu ciuperci reteta mea include si un pahar de vin.
Plus ca zacusca doar din ardei kapia este the best.
 

Gabriela Pop  acum 2 ani 3 August 2012 15:39  

Zacusca de ardei kapia

5 kg ardei capia
5 linguri miere
5 linguri mustar
500 ml ulei
sare
piper
eu pun si un catel,2 de usturoi

Uleiul+mierea+mustarul si condimentele*(sare, piper, usturoi-dupa gust) se fierb pana se incorporeaza tot uleiul, apoi se introduc si ardeii copti si maruntiti.Se fierbe compozitia , pana ardeii devin moi.Se pun in borcane si se dunsulesc.
 

lucyaneya  acum 2 ani 8 August 2012 04:09  

Re: Zacusca cu ciuperci

da,chiar si eu vreau sa te intreb cum pun aspirina intreaga sau pisata ?as vrea sa incerc aceasta reteta,am niste ciuperci de padure si mi-a lasat gura apa la poza ta !din vinete nu fac pentru ca o fac iarna pe momentun tot la conge" apoi scot,calesc o ceapa,pun vinete,ardei ,rosii cuburii din conserva si GATTTAAA ! MI-E CAM FRICA SA NU DAU GRES DUPA CE MUNCESC ATIT ))
 

Dorna  acum un an 13 Septembrie 2012 10:56  

Re: Zacusca cu ciuperci

Imi place mult acest site si orice reteta am incercat de aici mi-a iesit foarte bine.
As dori sa stiu daca pot inlocui ardeii galbeni cu ardei kapia. Multumesc!
 

ramona  acum un an 15 Septembrie 2012 13:21  

Re: Zacusca cu ciuperci

Buna,

O mica intrebare: ardeii se pun si ei in strecuratoare? este nevoie de zeama lor?


Multumesc!
 

Diana  acum un an 21 Septembrie 2012 09:41  

Re: Zacusca cu ciuperci

E al doilea an, in care fac aceasta delicioasa reteta . Este incredibil de buna! Eu mai pun in plus si cateva vinete coapte! Este fantastic gustul. In sfarsit am gasit o reteta de zacusca care sa-mi fie pe plac si mie, si alor mei. Multumim pt reteta!!
 

Ioana  acum un an 21 Septembrie 2012 10:21  

Re: Zacusca cu ciuperci

cu mare placere
 

Mihaela  acum un an 21 Septembrie 2012 15:50  

Re: Zacusca cu ciuperci

Bunå Ioana...aici unde locuiesc eu nu sunt gogosari...as dori så stiu dacå existå posibilitatea de a pregåti o zacuscå bunå si fårå gogosari?Ai tu vreo retetå?Multumesc anticipat.
 

Ioana  acum un an 24 Septembrie 2012 10:48  

Re: Zacusca cu ciuperci

inlocuieste cu ardei kapia.
 

lora  acum un an 4 Octombrie 2012 09:22  

Re: Zacusca cu ciuperci

Salut, Ioana! spune-mi te rog la zacusca cu ciuperci ce fel de bulion se adauga sau cu ce poate fi inlocuit?
 

Ioana  acum un an 4 Octombrie 2012 09:40  

Re: Zacusca cu ciuperci

singurul bulion folosit de mine este sucul de rosii fiert, pus pe iarna de bunica-mea. nu este pasta de rosii, care e mult mai groasa. poti sa-l inlocuiesti cu suc de rosii sau passata din comert.
 

cristina  acum 11 luni 6 Septembrie 2013 15:32  

Re: Zacusca cu ciuperci

Multe retete bune si interesante. Felicitari!
Am insa o nedumerire.De ce mai trebuie fierte ciupercile in prealabil? Cat despre aspirina sau conservant, nu pun la nici o reteta, si nici borcanele cu zacusca nu le mai fierb. Le las doar in paturi, si cred ca si aceasta cu ciuperci se va pastra bine.
 

Ioana  acum 11 luni 6 Septembrie 2013 15:44  

Re: Zacusca cu ciuperci

cristina, noi oparim ghebele (asta folosim la zacusca) la inceput fiindca au o mazga deasupra, de aceea este specificat sa se spele bine dupa oparire. aceea mazga se spala si au o textura mai buna. apoi le calim in ulei pentru un gust mai bun, astfel scad si mai repede. In plus, calindu-le separat nu-ti coloreaza zacusca (asta depinde ce ciuperci folosesti).
 

cristina  acum 11 luni 6 Septembrie 2013 17:33  

Re: Zacusca cu ciuperci

Multumesc!
Eu nu am ghebe, sa vad ce gasesc in magazin.
 

Ioana  acum 11 luni 6 Septembrie 2013 17:40  

Re: Zacusca cu ciuperci

vezi ce gasesti si daca mai ai nevoie de indrumari scrie-mi.
 

cristian voichita  acum 11 luni 7 Septembrie 2013 22:15  

Re: Zacusca cu ciuperci

Draga Ioana, am descoperit de curand pagina ta si recunosc din toata inima ca este o placere sa citesti retetele si sfaturile si apoi... sa treci la lucru. Am parcurs toate comentariile referitoare la Zacusca cu ciuperci si as dori sa fac un mic adaus valabil pentru TOATE variantele de zacusti: ceapa sa fie FIARTA si nu prajita< asta pentru a elimina acele senzatii de - arsura - care sunt resimtite de multi consumatori >. Ceapa dupa curatare se spala, se taie in doua, se pune in oala +sare dupa gust si apa cat sa treaca f putin peste ea. Dupa ce incepe sa fiarba mai lasam 2-3 min., oprim focul si lasam in oala inca 10-15 min. dupa care o lasam la scurs. Eu obisnuiesc sa fac operatiunaea cu ceapa cu o zi inainte de a face zacusca.
 

Ioana  acum 11 luni 8 Septembrie 2013 19:20  

Re: Zacusca cu ciuperci

multumim voichita pentru sfat, cei cu probleme sigur il vor gasi util.
 

maftei  acum 2 luni 9 Iulie 2014 14:59  

Re: Zacusca cu ciuperci

este cea mai delicioasa zacusca pe care am mancat-o vreodata!
 

Olga  acum 3 saptamani 13 August 2014 19:12  

Re: Zacusca cu ciuperci

Buna Ioana, ma pregatesc si eu sa fac zacusca pentru pus la borcane, pentru prima data (pana acum am facut din legume coapte si congelate). In momentul asta planul este sa toc toate legumele cu cutitul, dar mai vedem ce parere am si cand m-oi apuca de treaba .
Am niste intrebari, m-as bucura daca ai putea sa imi dai un sfat:
1. capacele se pun pe borcanele inca fierbinti, sau dupa ce se racoresc un pic?
2. in loc de suc de rosii vreau sa folosesc rosii crude, in ce moment le pun in oala? Inainte de celelalte legume, adica imediat dupa ce calesc ceapa? Pentru varianta pe care o faceam pana acum, din legume congelate cu consum pe loc, asa faceam, dar avand in vedere ca acum conserv pe o perioada lunga, ma gandesc ce influenta ar avea aciditatea rosiilor. Sau imi fac giji in plus?

Merci, Ioana!
 

Ioana  acum 3 saptamani 14 August 2014 08:08  

Re: Zacusca cu ciuperci

1. capacele se pun imediat ce le-ai umplut.

2. dar bulionul nostru e facut din rosii proaspete cuputin timp inainte. vezi reteta aici: [link]

ai putea face bulionul intr-o oala separata (cam din 3 kg rosii ca sa fii sigura ca-ti iese suficient; timpul de fierbere va fi mult mai scurt decat pentru 12 kg rosii) sau cu o zi inainte. practic sa faci bulion consta doar in fierberea rosiilor pana scade la jumatate. astfel vei reduce timpul de preparare a zacustii si vei folosi exact reteta de fata fara improvizatii.
 

Olga  acum 3 saptamani 14 August 2014 11:58  

Re: Zacusca cu ciuperci

Multumesc pentru raspuns, Ioana! Vad ca nu scap cu scurtaturi . Da, cam 3 kg de rosii vreau sa folosesc.
 

Ioana  acum 3 saptamani 14 August 2014 12:40  

Re: Zacusca cu ciuperci

faci cu ciuperci?
 

Olga  acum 3 saptamani 14 August 2014 12:58  

Re: Zacusca cu ciuperci

Cu vinete.
 

Olga  acum 2 saptamani 18 August 2014 15:54  

Re: Zacusca cu ciuperci

Ioana, am intrat sa-ti spun ca am facut zacusca sambata asa cum ziceam. Totul a decurs bine (foarte laborios, altfel) dar am avut ghinionul sa mi se sparga cateva borcane la rand cand am vrut sa le umplu. Si compozitia si borcanele erau fiebinti. Nu stiu ce am facut gresit acolo, sau a fost ghinionul incepatorului. In fine, pana la urma toata compozita a ajuns in borcane si borcanele sub patura, Doamne-ajuta sa se pastreze bine continutul.
A iesit foarte gustoasa altfel, si cum zicea cineva mai sus, nu voi da nimanui din ea, la cat am muncit la ea. Hai fie, maica-mii un borcan cadou de ziua ei .
In momentul asta cred ca voi ramane la modelul cu congelat ingredientele si facut zacusca inainte de momentul consumului
 

Ioana  acum 2 saptamani 18 August 2014 16:40  

Re: Zacusca cu ciuperci

cum ti s-au spart borcanele. doar fundul sau au crapat peretii vertical?
pe ce stateau borcanele cand le-ai umplut?

asa e, sa pui conserve e destul de consumator de timp, de aceea si la mine maica-mea si bunica-mea se ocupa de asta.
 

Olga  acum 2 saptamani 18 August 2014 16:48  

Re: Zacusca cu ciuperci

Eu am vazut doar peretii crapandu-se, dar la fund nici nu m-am mai uitat. Crezi ca ar fi diferite cauzele?

Cand scoteam borcanul din cuptor il tineam pe masa (de lemn) si il umpleam. Mi-a sugerat cineva sa pun o lama de cutit dedesubt si am incercat, desi mi se parea logic ca, din cauza diferentei de temperatura, sa nu functioneze. Si n-a functionat, s-a mai crapat un borcan si cu metoda asta.
 

Ioana  acum 2 saptamani 18 August 2014 16:50  

Re: Zacusca cu ciuperci

cand crapa peretii sunt borcanele defecte (vechi sau lovite inainte). cand se desface fundul e soc termic.
pe fund de lemn umplu si eu borcanele. uneori pun un prosop sub ele.
 

Olga  acum 2 saptamani 18 August 2014 17:16  

Re: Zacusca cu ciuperci

Da, borcanele erau refolosite, dar sincer, nici nu mi-am pus problema ca voi avea o problema din cauza asta. Cunoscutii mei care-si mai fac conserve isi cumpara borcane noi doar in cazul in care nu le ajung cele pe care le au deja. Iar despre borcanele maica-mii, atat imi trebuia sa nu i le returnez dupa golire ca sa le re-umple sezonul urmator.
Oricum, dupa patania asta, m-am uitat cu jind pe net la borcanele de la Ikea, alea cu sistemul ala de prindere la capac. Imi plac asa de mult. Dar sincer, nu stiu cum se pastreaza guma aia in timp, daca le sterilizezi la temperaturi mari. Mi-e ca se distruge efectul ei de etanseizare. Ai incercat cumva?
 

Ioana  acum 2 saptamani 18 August 2014 17:24  

Re: Zacusca cu ciuperci

asa e, borcanele se refolosesc si cele mai multe sunt ok, dar unele sunt lovite sau zgariate anterior si exista riscul sa crape.

nu am incercat altfel de borcane decat cu filet. nu mi se pare sigur acel cauciuc. le folosesc doar la chestiile ce la pastrez in frigider scurt timp.
 

Olga  acum 2 saptamani 18 August 2014 17:31  

Re: Zacusca cu ciuperci

Confirm, la unele exista riscul sa crape . Cred ca eu le-am nimerit pe cele mai multe anul asta
 

Oana  acum 15 ore 5 Septembrie 2014 19:13  

Re: Zacusca cu ciuperci

Aspirina care se pune deasupra este inainte zdrobita si se pune ca si un praf sau se pune cate o aspirina intreaga?
 

Ioana  acum 4 minute 6 Septembrie 2014 10:09  

Re: Zacusca cu ciuperci

se pune intreaga. cand vei deschide borcanul doar o scoti si o arunci, caci nu se va topi decta fff putin
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS